Skandal

Lider Samsunga uhapšen i optužen za korupciju i utaju poreza

image

Lee Jae-yong, de facto lider južnokorejskog konglomerata Samsung, poznat i kao Jay Y. Lee, uhapšen je u okviru velike antikorupcijske istrage koja je potresla državu.

Inače, Jae-yong je sin direktora Samsunga i unuk osnivača firme te vjerovatni nasljednik konglomerata.

Jae-yong, koji obnaša funkciju zamjenika direktora kompanije, lišen je slobode rano u petak nakon što je sudija u Seoulu odobrio prvobitni nalog tužitelja. Jae-yong će biti zadržan u pritvoru dok se sud ne očituje o slučaju.

Tužitelji terete drugog čovjeka Samsunga da je pomoću nekoliko desetaka miliona dolara pokušao podmititi predsjednika Parka Geun-hyea, a kako bi dobio podršku vlasti u dogovoru koji bi učvrstio njegovu poziciju u kompaniji.

Pored toga, Jae-yong je optužen za falsifikovanje, skrivanje nezakonite zarade, utaju poreza i prijavljivanje svoje imovine mimo državnih vlasti, prenosi CNN.

Samsung i Jae-yong izdali su saopćenje u kojem odbacuju sve optužbe.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
S ljubavlju iz Dohe

Amar Hromo, bh. arhitekta koji "gradi" Katar: Naši inžinjeri su ovdje sve cjenjeniji

Amar Hromo je sarajevski arhitekta koji živi i radi u glavnom gradu Katara, a u tu daleku zaljevsku zemlju je prije tri godine došao kako bi stekao iskustvo u svom poslu. Danas radi na projektima vrijednim više milijardi dolara. U slobodno vrijeme putuje po svijetu, rado se vraća u Sarajevo i preporučuje svima da dođu raditi u Katar.