Podaci Nacionalne energetske administracije

Kina postala najveći proizvođač solarne energije na svijetu

image

Za najmnogoljudniju zemlju svijeta teško bi se moglo reći da je prvak po pitanju čiste energije, jer je to zemlja s najvećim zagađenjima zraka i tla, pa je u mnogim njenim velikim gradovima i industrijskim područjima doslovce problem disati zahvaljujući zagađenjima koja su posljedica iskorištavanja fosilnih goriva.

No, Kina je itekako svjesna da je njen galopirajući ekonomski razvoj stvorio velike probleme po okoliš i zdravlje stanovnika, pa sve više ulaže u obnovljive izvore energije.

U najnovijem saopćenju Nacionalne energetske administracije (NEA), navodi se da je zemlja tokom 2016. udvostručila proizvodnju električne energije dobijene iz solarnih elektrana, pa je godinu završila s proizvodnjom 77,42 gigavata struje iz tog izvora, čime je postala prvi proizvođač solarne energije na svijetu.

Koliko god ta količina gigavata djelovala impresivno, s obzirom na broj stanovnika u Kini, ovo čini samo jedan posto udjela u tamošnjoj proizvodnji energije, prenosi portal Vidi.hr.

No, iz NEA-e tvrde da će do 2020. godine od energije Sunca dobijati još 110 gigavata, za što će uložiti čak 364 milijarde dolara, a do 2030. Kina bi iz obnovljivih izvora trebala zadovoljiti 20 posto svojih energetskih potreba.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.