INTERVJU

Nikola Špirić

image Nikola Špirić

Ministar finansija BiH i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kaže da je BiH zemlja u kojoj se sukobljavaju interesi velikih sila poput SAD, Rusije, Evropske unije i Turske i da je ona osuđena na neuspjeh!

 
Naš sagovornik objašnjava da je to neminovnost ako domaće političke snage ne shvate pred kakvim izazovima se nalaze. Bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH podsjeća da je pred odlazak sa te funkcije javno rekao da mu je „žao njegovog nasljednika ko god on bude" i ističe da mu je sada žao što ga vrijeme nije demantovalo.
 
- Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda je dobar čovjek i čovjek koji ima volju da pomogne, ali odnosi u BiH su takvi da ne stvaraju prostor za uspjeh, a sam Savjet ministara je najslabija karika vlasti u BiH - kaže Špirić.
 
Zašto je Savjet ministara najslabija karika?
 
- Savjet ministara funkcioniše kao vojska u kojoj je pola vojnika ranjeno, a od nje se očekuje da probiju front.
 
To je nemoguće, jer takva vojska ne može da probije front, niti da napravi bilo kakav napredak.
 
Kako izgledaju sjednice Savjeta ministara?
 
- Mi ministri nemamo međusobnih ni profesionalnih ni ličnih problema, ali je problem što nema kapaciteta za odlučivanje. Savjet ministara donosi beznačajne odluke koje su kao „macina trava", jer nikome ne mogu ni pomoći ni odmoći.
 
Ko je najodgovorniji za to?
 
- U ustavno nedovršenoj zemlji punoj političkih piromana jednostavno se ne stvara prostor za pomak naprijed. Savjet ministara koji nema političku podršku ne može sam ništa da uradi. U BiH su uz pomoć međunarodne zajednice stvorene parainstitucije, tako da snagu da odlučuju nemaju ni Savjet ministara, ni Parlament BiH. Svi očekuju da rješenje dođe izvana ili da ga donesu partijski lideri, što je samo po sebi ambijent koji ne garantuje uspjeh.
 
Šta garantuje uspjeh?
 
- Čuo sam nedavno dobru izjavu iz Brisela koja kaže „mi ne tražimo ustavne promjene u BiH, već funkcionalnu BiH, a kakve će biti njena ustavna struktura, o tome morate sami da sjednete i da se dogovorite". To je dobra poruka iz Brisela i recept za uspjeh.
 
Ko to u BiH ne želi dogovor i ko priziva međunarodni intervencionizam, odnosno rješenje izvana?!
 
- Nijedna strana u BiH ne želi dogovor, a u BiH ne treba tražiti krivca, već rješenje. Kada nađemo rješenje, svima će biti bolje, a dok god nema rješenja, svi ćemo se baviti elementima krize.
 
Gdje je rješenje?
 
- Aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik snažno i stalno upozorava da je RS za dejtonsku BiH, a s druge strane stižu optužbe da ruši BiH, što je apsurdno. Dejtonsko rješenje i priznavanje dejtonskih temelja BiH je jedino rješenje za BiH.
 
Ali iz Sarajeva se stalno govori da je Dejton nepravedan?
 
- Da budemo jasni, ne postoji nijedan Bošnjak koji voli RS, a volio bih da mi neko kaže kako je moguće na mržnji izgraditi državu?! Kako je moguće izgraditi državu kada se u Sarajevu raduju svakom neuspjehu i problemu Banjaluke ili Mostara i kada se u Banjaluci raduju svakom neuspjehu Sarajeva. Takva zemlja ne može da napreduje i osuđena je na neuspjeh, a poštovanje izvornog Dejtona je jedina šansa za opstanak i uspjeh BiH.
 
Koliko je za krizu odgovorna međunarodna zajednica, prije svega OHR?
 
- Međunarodna zajednica je nakon Dejtona uradila mnogo dobrih stvari za BiH, ali ono što nije dobro jeste dugi ostanak OHR! To pokazuje da je BiH zarobljena država, odnosno da nije vođena, nego navođena država. Međunarodna zajednica je proizvela preveliku zavisnost domaćeg političkog ambijenta od međunarodnih struktura, tako da imamo političke elite, prije svega bošnjačku, koje ne žele da preuzmu odgovornost i stalno čekaju da međunarodna zajednica odlučuje umjesto njih.
 
Prije nekoliko mjeseci upozorili ste na opasnost od radikalizacije bosanskih muslimana, ali izgleda da niste ozbiljno shvaćeni?
 
- U ozbiljnim krugovima izvan BiH sam ozbiljno shvaćen, Pitanje je, međutim, vidite li u BiH ozbiljne krugove, ima li ih?! Dok se mi svađamo i prepiremo, u BiH izvana ulaze problemi. Ja se plašim radikalizacije bosanskih muslimana, a evidentno je da se oni radikalizuju i to ne iz RS, Srbije ili Hrvatske, već iz Irana i Saudijske Arabije.
 
Šta to može da proizvede?
 
- To će promijeniti krvotok ovdašnjim muslimana i plašim se da na kraju ništa neće ostati od izvornih vrijednosti bosansko-hercegovačkih muslimana i da će se pretvoriti u arapski, radikalni i šerijatski svijet. Što se prije svi otrijeznimo i sjednemo da razgovaramo, prije će biti bolje svima u BiH. Nažalost, bošnjačka politička elita to sada ne vidi jer misli da im je to odbrana od Srba i Hrvata, iako nikome ovdje ne smetaju bosanski muslimani, već oni koji dolaze sa strane i radikalizuju ih.
 
Šta očekujete od oktobarskih lokalnih izbora?
 
- Očekujem pobjedu SNSD i na ovim izborima, jer bi sve drugo predstavljalo korak unazad. RS u ovakvoj situaciji ne može sebi da dopusti luksuz da se vraća unazad, a sve osim pobjede SNSD na lokalnim izborima bi RS vratilo unazad i dovelo u novu opasnost.

 

 

Biznis.ba/Press

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.