zagreb

USKOK podigao novu optužnicu protiv Ive Sanadera

image

USKOK je podigao novu optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera za primanje mita od deset miliona evra kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji "Mol" predao upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj industriji "Ina". Optužnica tereti Sanadera ...

... da je kao predsjednik Vlade Hrvatske početkom 2008. godine u Zagrebu i Budimpešti s visokopozicioniranom osobom iz Uprave mađarske naftne kompanije "Mol" dogovorio da će za deset miliona evra preduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će Hrvatska "Molu" neosnovano osigurati prevladavajući uticaj u "Ini".

Iz Uskoka je saopšteno da je Sanader, koristeći autoritet hrvatskog premijera, 30. januara 2009. godine omogućio zaključivanje tih ugovora, kojima su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi "Mola", nakon čega mu je u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos.

Uskok je predložio da se Sanaderu, u skladu sa zakonom, oduzme cjelokupna protipravno stečena imovinska korist, tako da optuženi uplati deset miliona evra u protivrijednosti kuna u korist državnog budžeta u roku od 15 dana od dana izricanja pravosnažne presude.

Istovremeno s podizanjem optužnice, Hrvatskom saboru upućen je zahtjev za skidanje imuniteta Sanaderu.

Istraga protiv visokopozicioniranog lica u Upravi "Mola" se nastavlja, a glavnom mađarskom tužiocu Peteru Poltu su 21. septembra predati dokazi radi korištenja u postupku u Mađarskoj.


Biznis.ba/Srna

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.