Tržište

Žito iz Srbije će se izvoziti preko luke Bar

image

Žito iz Vojvodine će se već od ove godine izvoziti na treća tržišta preko Luke Bar, dogovoreno je danas u Novom Sadu, na sastanku delegacije privrednika Crne gore i izvoznika žitarica "MK grupe" i "Agro globa" iz Novog Sada.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović rekao je da su na sastanku usaglašene cijene prevoza i da će prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar krenuti već u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, time su stvoreni uslovi za dugoročni posao izvoza žita preko te crnogorske luke.

"Ovaj posao će u značajnoj mjeri uticati na jačanje ekonomskih veza Crne Gore i Srbije i povećanje obima robne razmjene", rekao je Golubović na sastanku održanom na marginama poslovnog Foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.

Golubović je naveo da bi prema procjenama već u naredne dvije godine moglo da bude izvezeno 300.000 tona žitarica preko Luke Bar.

On je dodao nije riječ samo o jednosmjernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine.

Direktor Luke Bar Zarija Franović, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je prioritet te luke dugoročni posao sa žitarima iz Srbije.

"Danas smo dogovorili cijenu pretovara preko Luke Bar, kao i prevoza posredstvom kompanija `Srbijakargo` i `Montekargo` za do dva silosa žitarica u ovoj godini, što je 60.000 tona, možda čak i više", rekao je Franović nakon sastanka kome su prisustvovali i predstavnici kompanija Srbijakargo i Montekargo.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što je još jedan poslovni Forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dvije zemlje.

"Postigli smo veliki uspjeh u razgovorima koji mogu da obezbijede dugoročnost poslovanja izvoznika žitarica sa Lukom Bar. Ovo što smo danas postigli uliva nadu da ćemo povećati izvoz i uvoz preko Luke i robnu razmjenu između naše dvije države", dodao je Čadež.

Srbija je prošle godine izvezla oko 500.000 tona pšenice, 1,66 miliona tona kukuruza i 500.000 tona drugih žitarica i brašna. Od navedenih količina, prugom Beograd-Bar, preko Luke Bar, prevezeno ukupno 35 hiljada tona žitarica. Polovina ukupne trgovine, oko 1,1 milion tona odvija se preko Rumunije, odnosno Dunavom, preko Konstance, a ostatak drumskim i željezničkim prevozom preko Rijeke i Kopra.

Razlog korišćenja duže rute bila je cijena prevoza, koju formiraju "Srbijakargo", "Montekargo" i Luka Bar. Dogovorom o nižoj cijeni prevoza ruta za izvoz preko Luke Bar postala je ponovo rentabilna za korisnike.

U bilateralnim razgovorima na Forumu privrednika Crne Gore i Vojvodine koji je organizovan u okviru Novosadskog sajma učestvovali su predstavnici oko 80 crnogorskih i vojvođanskih kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ICT sektora, građevinarstva, logistike,trgovine, komunalnih preduzeća.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.