Raspisivanje tendera

Vlada Crne Gore planira gradnju solarne elektrane u blizini Ulcinja

image Foto: Ilustracija

Vlada Crne Gore je najavila raspisivanje tendera za zakup zemljišta za izgradnju solarne elektrane u opštini Ulcinj.

U saopštenju sa sjednice Vlade navodi se da će Ministarstvo ekonomije da raspiše javni poziv za zakup više od šest miliona kvadratnih metara zemljišta koje je namijenjeno realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora u toj opštini na krajnjem jugu zemlje.

Javnim pozivom je definisano davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine oko 6,6 miliona kvadratnih metara radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW, precizira se u saopštenju Vlade Crne Gore i dodaje da je postojećim prostornim planom 2,9 miliona kvadratnih metara namenjeno za izgradnju solarne elektrane.

Najboljem ponuđaću se daje mogućnost potpisivanja ugovora o garantovanom otkupu električne energije po tržišnim uslovima, saopštila je Vlada Crne Gore.

Ponude za zakup zemljišta i izgradnju solarne elektrane moći će da podnose investitori koji imaju iskustvo u projekatima izgradnje solarnih elektrana sa instalisanom snagom od najmanje 100 MW i ostvarile su godišnji bruto prihod veći od 100 mil EUR u protekle tri poslovne godine, precizirano je u saopštenju.

Vlada Crne Gore smatra da će ovaj projekat značajno doprineti povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije i biti važan element u sistemu sigurnog snabdevanja potrošača.

Crnogorski mediji procenjuju da bi Vlada te zemlje mogla da ostvari prihod od oko 330.000 EUR godišnje od zakupa zemljišta na Briskoj Gori po minimalnoj ceni od 5 euro centi po kvadratnom metru za jednu godinu zakupa.

Prva faza izgradnje solarne elektrane mora biti završena u roku od 18 meseci od dana potpisivanja ugovora. U prvoj fazi elektrana treba da ima instalisanu snagu od 50 MW dok će na kraju druge faze, koja treba da bude završena u roku od dodatnih 24 meseca, imati instalisanu snagu od najmanje 200 MW.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.