Sulejman Ugljanin

Sporazum o izgradnji puteva potpisan u Ankari historijski za Balkan

image Sulejman Ugljanin

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je da je potpisivanje sporazuma u vezi sa izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo i putne infrastrukture u Sandžaku, tokom jučerašnje posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Ankari i susreta sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, "historijska stvar koja vraća nadu ljudima za život na Balkanu".

Ugljanin je rekao da su svi nabrojani projekati, gdje se radi o ogromnim finansijskim iznosima, veoma značajni zbog toga što će povezivati velike političke i privredne centre.

"Nekad se u Beogradu planiralo kako da se osvoji Bosna, istrijebe Bošnjaci, iskoristi oružana sila da Bošnjaci nestanu sa Balkana. Ovog puta, konačno, uz posredovanje prijateljske zemlje Turske, koju i Srbi i Bošnjaci smatraju zajedničkom, da se izgradi putna komunikacija između Beograda i Sarajeva, a zatim, svakako, između Beograda i Bara, koja će imati korist za razvoj nerazvijenih opština u istočnoj Bosni i Hercegovini i nerazvijenih opština u Sandžaku", rekao je Ugljanin.

Obraćajući se povodom predstojećeg obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, Ugljanin je ocijenio da ima velikih pozitivnih pomaka kada je u pitanju bošnjačka nacionalna svijest, zbog, kako je konstatovao, činjenice da se obilježavanja ovog blagdana Bošnjaka u Srbiji održava u mnogo boljoj i ljepšoj političkoj atmosferi nego što je to bilo ranijih godina.

Ugljanin je predočio informaciju da je 21. aprila u Novom Pazaru, na prvoj sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća Bosne, Sandžaka, Crne Gore i Hrvatske, dogovoreno da se izvrši harmonizacija najbitnijih elemenata bošnjačkog nacionalnog identiteta čime će stručni timovi utvrditi jedinstvene simbole samoidentifikacije za sve Bošnjake u svijetu, grb, zastava i himna, zajedničkog dana Bošnjaka u svijetu i prijedlog jedinstvene krovne institucije svih Bošnjaka svijeta, kako se ne bi javljale paralelne institucije.

Obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave, blagdana Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, počeće svečanom sjednicom BNV-a koja će se održati u Rožajama, podizanjem bošnjačke nacionalne zastave 11. maja u 12 sati i otvaranjem bošnjačke biblioteke u tom gradu. Istog dana, proslava će se nastaviti u Novom Pazaru, Bijelom Polju i drugim gradovima na području Sandžaka.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.