Zorana Mihajlović

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo treba da počne iduće godine

image Zorana Mihajlović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Ankari da bi izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo trebalo da počne sljedeće godine.

"Dogovorili smo da sljedeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da će Srbiju sljedeće sedmice posjetiti delegacija turske građevinske kompanije "Tašjapi", s kojom je jučer u Istanbulu potpisala Memorandum o saradnji na izradi tehničkih i finansijskih prijedloga nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"Memorandum koji je potpisan sa jednom od najboljih turskih kompanija u oblasti infrastrukture krenućemo da realizujemo već sljedeće nedjelje", navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, cilj posjete delegacije te kompanije je da se ubrza gradnja obje dionice auto-puta Beograd-Sarajevo u Srbiji - od Kuzmina do Sremske Rače i od Požege do Kotromana.

Ona je navela da je cilj posjete i da se ubrza rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar.

Mihajlovićeva je istakla da će turska kompanija, dodatno, sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja dvije rute auto-puta između Beograda i Sarajeva.

"Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i BiH", rekla je Mihajlovićeva za Tanjug.

Ona smatra da je Srbija "politički najstabilnija zemlja u regionu" koja, zahvaljujući političkim odnosima ne samo sa Turskom, nego i Kinom i Rusijom, može da predvodi sve infrastrukturne projekte.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.