Izvještaj EK

Privredni rast Srbije najveći u posljednjoj deceniji

image Foto: Ilustracija

Evropska komisija (EK) procijenila je da će Srbija u 2018. godini zabilježiti najveći privredni rast u posljednjih deset godina koji će iznositi 3,3 procenta.

Prema prognozama Evropske komisije, bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će u 2019. godini porasti za 3,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji će, prema projekciji EK, ove godine pasti na 12,1 odsto sa prošlogodišnjih 13,6 a iduće godine će iznostiti 10 procenata, prenose beogradski mediji.

"Kratkoročni indikatori ukazuju na ubrzanje privrednog rasta Srbije na početku 2018. godine, a u prilog tome govori činjenica da je industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ostvarila snažan rast, a ubrzana je i maloprodaja, što govori o rastu domaće potrošnje", navodi se u izvještaju EK.

Istovremeno je ocijenjeno da su nove investicije i ciklus privrednog rasta u punom zamajcu i naglašeno da će rast ulaganja ostati snažan zahvaljujući povećanom prilivu direktnih stranih investicija i većoj kapitalnoj potrošnji srpske vlade.

Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.