Eurobarometar

Hrvatska među pet vodećih država EU po nezaposlenosti

image Foto: Ilustracija

Hrvatska se nalazi među pet zemalja Evropske unije s najvišom stopom nezaposlenosti, otkrio je najnoviji izvještaj Eurobarometra.

Statistička agencija EU objavila je komparativne podatke o nezaposlenosti, kako za 28 država članica Unije tako i za 19 zemalja članica eurozone.

Najvišu stopu nezaposlenosti u EU ima Grčka – 20,6 posto, a slijedi je Španija sa 16,1 posto. Hrvatska, sa 9,4 posto, nalazi se iza Italije s 11, a ispred Kipra sa 9,1 posto.

Najniži procent nezaposlenosti ima Češka, tek 2,2, a slijede je Malta s 3,3 i Njemačka s 3,4 posto. Zanimljivo je da se među prvih pet s najnižom stopom nezaposlenosti nalazi Mađarska (3,7).

Ukupno, u martu je u odnosu na februar ove godine gotovo 100.000 Evropljana našlo posao. Brojke su još impresivnije ako se gleda mart ove u odnosu na isti mjesec prošle godine. U 12 mjeseci novi posao našlo je skoro 2 miliona državljana Unije. Među njima je i 409.000 mladih ljudi koji su našli svoj prvi posao.

EU ima najnižu stopu nezaposlenosti od decembra 2008. godine i ona i dalje pada. Dok je u februaru ove godine prosječna stopa bila 7,8, ona je u martu pala na 7,1 posto.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.