Nakon pet godina

Hrvatska privredna komora ponovo u Beogradu

image

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ponovo će, nakon pet godina od zatvaranja, otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu, saznaje Tanjug u hrvatskoj komori.

Otvaranje hrvatskog privrednog predstavništva u Srbiji je nastavak saradnje i direktna posljedica posjete Hrvatskoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i privrednika u februaru ove godine, ocjenjuju u HGK.

"Ovo je nastavak saradnje iz februara, kada je predsjednik Vučić sa 20 srpskih kompanija bio u Hrvatskoj. Tada je jasno istaknut značaj privredne saradnje dvije zemlje", kažu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Otvaranje predstavništva Komore održaće se u srijedu 18. aprila, za kad je zakazano i otkrivanje svečane table na ulazu u zgradu gdje će biti sedište, na Topličinom vijencu u Beogradu.

U hrvatskoj komori je Tanjugu rečeno da će među zvanicama na svečanosti biti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predsejdnik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji će, sa predsjednikom Hrvatske privredne komore (HGK) Lukom Burilovićem, zvanično otvoriti kancelariju u Beogradu.

U ambasadi Hrvatske u Srbiji, potvrđuju za Tanjug da je otvaranje Hrvatske komore u Srbiji nakon 2013. godine značajan događaj za sveobuhvatnu saradnju dvije zemlje i navode da će istog dana za visoke zvanice iz Srbije i Hrvatske biti organizovan i svečani prijem u jednom od beogradskih hotela.

Podaci pokazuju da je ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i bilježi povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 procenata više u odnosu na 2016. godinu.

Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 procenata u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 milijardi evra a, suficit Srbije u robnoj razmjeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.

Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, namještaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mliječnih proizvoda.

Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmjene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.