Vrijednost ugovora nije objelodanjena

Slovenija potpisala petogodišnji ugovor s Gazpromom

image

Predstavnici Slovenije i ruske plinske kompanije Gazprom potpisali su u petak petogodišnji ugovor o opkskrbi te zemlje plinom, kojim se predviđa uvoz ruskog plina od oko 600 milijuna kubnih metara godišnje. Vrijednost ugovora, međutim, nije objelodanjena, prenosi slovenska agencija STA.

Nakon potpisivanja ugovora u ime slovenske kompanije Geoplin, izvršni direktor te kompanije Boštjan Napast je rekao da je ovaj korak dobar znak za potencijalnu dugoročnu suradnju, dok je ispred Gazprom Exporta ugovor potpisala generalna direktorka Elena Burmistrova.

Direktor Geoplina je, također, rekao da je ekonomska diplomacija Slovenije odigrala značajnu ulogu, i zahvalio se predsjedniku Borutu Pahoru i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavecu na njihovim naporima.

“Slovenija i Rusija imaju dobru suradnju usprkos kompleksnosti međunarodnih odnosa”, izjavio je Erjavec, dodajući da je ovaj ugovor naročito važan za slovensku ekonomiju čija potražnja za energentima raste.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i potpredsjednik Gasproma Aleksandar Medvedev i ambasador Rusije u LJubljani Doku Zavgajev.

Ugovorom će, prema nekim procjenama, biti zadovoljeno oko 5 posto energetskih potreba Slovenije.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.