Eurostat

Hrvatska među zemljama EU s najnižim troškovima rada po satu

image Foto: Ilustracija

Hrvatska je u 2017. godini bila među zemljama Evropske unije s najnižim troškovima rada po satu, dva i po puta ispod prosjeka Evropske unije, pokazao je Izvještaj evropske statističke kancelarije Eurostata.

Na nivou Evropske unije prosječni troškovi rada po satu iznosili su prošle godine 26,8 eura. Najviši su bili u industriji gdje su iznosili 27,4 eura po satu. Uslužni sektor bio je s 26,6 eura na drugom mjestu dok su najniži troškovi zabilježeni u građevinskom sektoru, od 23,7 eura po satu.

U eurozoni su prosječni troškovi rada po satu prošle godine iznosili 30,3 eura. Industrija je prednjačila s 33,4 eura po satu. Slijedi uslužni sektor s 29,3 eura po satu, te građevinski s 26,7 eura po satu, utvrdili su u Eurostatu.

Udio doprinosa u ukupnim troškovima rada po satu u EU iznosio je prošle godine 24 posto, te 25,9 posto u eurozoni.

Velike razlike među zemljama EU

Statističari ističu velike razlike u troškovima rada među zemljama EU, pri čemu u gornjem dijelu ljestvice dominiraju skandinavske i zemlje Beneluksa dok je donji dio pripao zemljama istočne i jugoistočne Evrope.

Tako je najviši prosječni trošak rada po satu u privredi u 2017. bilježila Danska, od 42,5 eura. Slijedi Belgija s 39,6 eura, Luksemburg s 37,6 eura, Švedska s 36,6 eura i Francuska s 36 eura.

Najniži je pak prosječni trošak rada po satu bilježila Bugarska, od samo 4,9 eura po satu. Slijedi Rumunija sa 6,3 eura, Litvanija s osam eura, Latvija s 8,1 eurom, Mađarska s 9,1 eurom i Poljska s 9,4 eura.

Najniži troškovi rada su u građevinskom sektoru

Hrvatska je takođe u toj skupini s prosječnim troškom rada po satu u 2017. godini od 10,6 eura.

Za razliku od EU, najviši je trošak rada po satu u hrvatskoj privredi u 2017. zabilježen u uslužnom sektoru, od 11,4 eura. Na drugom je mjestu građevinski sektor s 9,8 eura dok je industrija na trećem mjestu s 9,7 eura.

Hrvatska se takođe svrstala među zemlje EU s najnižim udjelom troškova doprinosa u ukupnim troškovima rada po satu u 2017., od 15,0 odsto. Niži su udio doprinosa bilježile samo Malta, 6,7 odsto, Luksemburg, 11,9 odsto, te Irska i Danska, 13,7 odnosno 13,8 odsto, pokazuje izvještaj Eurostata.

Najviši je udio troškova doprinosa u ukupnim troškovima rada po satu u 2017. bilježila Francuska, 32,8 odsto. Viši od 30 posto bio je takođe u Švedskoj, gdje je iznosio 31,1 odsto.


Biznis.ba / Hina

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.