Narodna banka Srbije

Devizne rezerve uvećane za 143,3 miliona eura

image

Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ su na kraju februara iznosile 9,79 milijardi eura, što je povećanje za 143,3 miliona eura u odnosu na kraj januara.

Time se obezbjeđuje pokrivenost novčane mase od 186 odsto i više od pet mjeseci uvoza robe i usluga, i skoro je dvostruko veći od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovama iznosile su na kraju februara 7,98 milijardi evra, i veće su 72 miliona nego na kraju januara, navodi se u saopštenju iz NBS-a.

Povećanje bruto deviznih rezervi je u najvećoj mjeri rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu kupovinom deviza /105 miliona evra/.

Time se povećava otpornost domaćeg sistema na eventualne buduće šokove iz međunarodnog okruženja, ističe se u saopštenju.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosio 551 milion evra i bio je za 331,8 miliona manji nego u januaru.

U prva dva mjeseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,43 milijarde evra, dodaje se u saopštenju.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.