Slovenski predsjednik

Pahor izrazio zabrinutost najavama američkog trgovinskog protekcionizma

image

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji boravi u trodnevnom radnom posjetu Njemačkoj, izjavio je u ponedjeljak da je osobno veliki zagovornik slobodne trgovine, te izrazio zabrinutost potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji bi mogli dovesti do širenja ekonomskog protekcionizma koji bi naštetio i Europskoj uniji.

"Europa je s pravom zabrinuta najavljenim protekcionističkim mjerama američke vlade. Veliki sam zagovornik slobodne trgovine i slažem se s onima koji kažu da je protekcionizam opasan", kazao je Pahor u govoru koji je imao u Berlinu na otvaranju godišnjeg sastanka njemačke udruge malih i srednjih poduzeća (BVMW).
 
Pahor je na skupu njemačkih gospodarstvenika iz sektora malih i srednjih poduzeća predstavio svoju zemlju kao zemlju-partnera najjače europske ekonomije. Slovenija s Njemačkom ima najveću trgovinsku razmjenu koja predstavlja čak petinu ukupne vanjskotrgovinske razmjene Slovenije, a lani je po podacima iz slovenskih izvora povećana za 12 posto.
 
"Slovenija i Njemačka imaju zajedničko stajalište da još više integrirana EU može biti značajniji akter u svjetskoj ekonomiji i svjetskoj politici", kazao je slovenski predsjednik, dodavši kako njegova država u tom smislu ima velika očekivanja od novih planova Berlina i Pariza kako bi se postigao taj cilj.
 
Pahor se u ponedjeljak, prvog dana svog trodnevnog posjeta Njemačkoj, susreo s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen, a u srijedu ujutro ima susret s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom. Kako prenose slovenski mediji, oni će razgovarati o nastavku i jačanju gospodarske i političke suradnje dviju država, te o stanju na zapadnom Balkanu.
 
 
 
Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.