Sudovima ne vjeruju

Hrvati više vjeruju da će policija i mediji rješavati slučajeve korupcije

image Foto: Index.hr

Evropska Komisija objavila je krajem prošle godine veliko izvješće o korupciji u zemljama Evropske unije.

Posljednje poglavlje velikog istraživanja fokusiralo se na pitanje kojim institucijama Evropljani najviše vjeruju, odnosno za koje institucije smatraju da će preuzeti rješavanje slučaja korupcije ako ga građanin prijavi.

Ispitanicima su postavljena dva pitanja: Znaju li kojim institucijama mogu prijaviti slučajeve korupcije te kojim institucijama vjeruju da će te slučajeve doista preuzeti i istražiti.

Prema rezultatima istraživanja 60 posto Egrađana Evropske unije kaže da vjeruje da bi policija preuzela prijavljeni slučaj korupcije, a samo 25 posto ispitanika vjeruje pravosuđu i njegovim institucijama. 14 posto ispitanika kaže da bi mediji objavili priču o slučaju korupcije, a samo 10 posto da bi slučaj povjerili nekoj od specijaliziranih antikorupcijskih agencija, prenosi Index.hr.

Kome najviše vjeruju Hrvati?

Istraživanje za Hrvatsku pokazalo je da i Hrvati najviše vjeruju policiji kada su u pitanju slučajevi korupcije - njih 34 posto.

Zanimljivo je da Hrvati, kada je u pitanju problem korupcije, više vjeruju da bi mediji preuzeli priču o slučaju korupcije (njih 29 posto), nego što vjeruju da bi se pravosuđe uhvatilo rješavanja slučaja (samo 11 posto).

27 posto Hrvata vjeruje da bi prijavljeni slučaj korupcije preuzela neka od specijaliziranih antikorupcijskih agencija, dok 7 posto vjeruje da bi slučaj preuzeo pravobranitelj. 12 posto Hrvata vjeruje da bi se prijavljenim slučajem korupcije pozabavila neka od nevladinig organizacija, a 9 posto ih vjeruje da bi slučaj preuzela neka od institucija Evropske komisije.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.