Novi pravilnik

U Makedoniji nema barijera za uvoz brašna iz Srbije

image Foto: Ilustracija

Makedonski mlinari, uvoznici i poljoprivrednici smatraju da novim pravilnikom nisu uvedene barijere i ograničenje na uvoz brašna iz Srbije već da je promijenjen redoslijed pravila koja su do sada važila prilikom uvoza.

Prema novom pravilniku, markica na brašnu, koju je do sada stavljao izvoznik prije dolaska na makedonsku granicu, sada se lijepi po završteku kontrole o zdravstvenoj ispravnosti, bezbjednosti i kvalitetu, pišu makedonski mediji.

Predsjednik makedonskog Udruženjenja mlinsko-pekarske industrije Goran Mališić rekao je da je sasvim normalna da svaka država država štiti svoje stanovništvo.

On je napomenuo da i makedonski poljoprivredni proizvodi čekaju po nekoliko dana na granici sa Srbijom, odnosno dok ne budu gotove analize o zdravstvenoj ispravnosti.

"Kada izvozimo u Srbiju hranu, vodu, vino sve se zdravstveno ispituje i čekaju se analize, da bi se zatim odobrilo carinjenje. Makedonski pirinač čeka na granici četiri do pet dana dok ne stigne analiza iz Novog Sada. On bude u kamionu na granici, a ne u magacinu. Voda, kada se izvozi, čeka na granici dok ne stignu analize", objasnio je Mališić.

U makedonskom udruženju "Agromel" rekli su da pravilnik, koji je stupio na snagu 8. februara, nije nov već da je samo pretrpio izmjene u definisanju procedura.

Momet Velkovski iz "Agromela" rekao je da će novim pravilnikom biti poštovan zakon donesen još 2011. godine, odnosno da će uzorci brašna biti uzeti prilikom dolaska na makedonsku granicu, nakon čega će biti transportovano do registrovanih skladišta, gdje će sačekati analizu.

On je objasnio da su do sada, kada je reč o brašnu iz Srbije, kamioni prevozili brašni širom Makedonije i skladištili ga gdje je ko stigao.

"Sada će se tačno znati kakav je kvalitet uvezenog brašna, gdje je uskladišteno i poštovaće se propisi da se na dva metra kvadratna uskladišti tona brašna, a ne kao do sada da se čuvaju po tri tone poređanih vreća do plafona", dodao je Velkovski.

Prema podacima makedonskih mlinara, iz Srbije se godišnje uveze između 45.000 i 50.000 tone brašna.

Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.