Poslovne novine

Projekt '100 najvećih' od ove godine i u Crnoj Gori

image Foto: FENA

Nakon što je potpisan franšizni ugovor između Poslovnih novina d.o.o. i kompanije BI Consulting d.o.o. iz Podgorice, ove godine će prvi put biti realizovan projekt “100 najvećih u Crnoj Gori”, istaknuto je na konferenciji za medije koja je danas održana u Podgorici, javljaju Poslovne novine.

Projekt "100 najvećih" Poslovne novine iz Sarajeva realizuju više od 30 godina, a na ovaj način je izašao van granica naše zemlje i od danas zvanično postao regionalni. Izbor „100 najvećih u privredi BiH“ jedan je od projekta od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

I ove godine suorganizator gala svečanosti na kojoj će biti dodjeljena priznanja najboljim kompanijama u našoj zemlji je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Prošle godine, na 30. godišnjicu postojanja projekta, gala svečanost Izbora “100 najvećih u BiH” u Sarajevu okupila je više od 400 vodećih privrednika, menadžera i zvaničnika, kao i predstavnika diplomatskog kora. Time se ovaj događaj etablirao među vodeće privredne događaje u BiH. U sklopu projekta je i istoimena specijalna publikacija u kojoj su lani po prvi put rangirane i kompanije iz zemalja regiona, kao i one iz vodećih industrijskih grana.

Važnost rangiranja najboljih i uspješnih kompanija i isticanje pozitivnih priča dugogodišnja je misija Poslovnih novina, koje kroz ovaj i ostale svoje projekte, stavljaju akcenat na važnost praćenja informacija o poslovanju kompanija i ekonomske tokove ne samo u našoj zemlji nego i u regionu.

Upravo je to i cilj projekta „100 najvećih u Crnoj Gori”, koji treba da doprinese razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca. O važnosti ovog projekta u Crnoj Gori govori i činjenica da ga provajder poslovnih informacija BI Consulting realizuje u partnerstvu sa crnogorskim ministarstvima finansija i ekonomije, te uz pokroviteljstvo Societe Generale Montenegro.

Također, ovaj projekt će omogućiti veću prepoznatljivost i promociju onim crnogorskim kompanijama koje iskoriste pravo da se pečatom „100 najvećih u Crnoj Gori” predstave klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori i regiji, a naravno, na ovaj način će se otvoriti i mogućnost povezivanja sa najuspješnijima u BiH.

 - Projekat '100 najvećih u Crnoj Gori' se prvi put realizuje u Crnoj Gori, po franšizi Poslovnih novina iz Sarajeva. Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2017. godinu izdvojit ćemo po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća, sve njih rangirati po jasnim i javno dostupnim poslovnim parametra iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja: ukupnim prihodima, realizovanoj neto dobiti i broju zaposlenih. Također, izdvojit ćemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 10 ključnih poslovnih djelatnosti, a sve njih objaviti u godišnjoj publikaciji. U ovom ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju mjesto će naći i sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini - izjavio je osnivač BI Consultinga Ratko Nikolić.

Publikacija '100 najvećih u Crnoj Gori' će biti predstavljena javnosti na gala svečanosti u maju 2018. godine, kada će se u Podgorici okupiti više od 300 vodećih crnogorskih privrednika i vlasnika kompanija, te državnog vrha i predstavnika diplomatskog kora.

Na konferenciji za medije u Podgorici danas su govorili još i državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore Nemanja Katnić, generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Radosav Baćko Babić i direktor Sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale Montenegro Samo Jovićević.

Govoreći o važnosti projekta Katnić je istakao je da se na ovakav način promoviše i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države, kao korisnika informacija sadržanih u izvještajima

Po riječima Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina iz Sarajeva, širenje ove pozitivne ideje dokaz je da priče o uspjehu kompanija ne poznaju granice.

- Ovoliki interes i pozitivna energija kojom je okružen projekt "100 najvećih" i nama daje dodatnu obavezu da ga dodatno razvijamo i nastojimo uključiti što veći broj kompanija iz regije. Na ovaj način ne samo da ćemo pričati pozitivne privredne priče nego i stvoriti kvalitetnu platformu za povezivanje privrednika što će zasigurno doprinijeti i razvoju kompletne ekonomije na ovom području - naveo je Kučković.

Kako je saopćeno iz Poslovnih novina, 31. Izbor “100 najvećih u BiH” bit će održan u septembru ove godine u Sarajevu, kada će tradicionalno biti dodijeljena priznanja najboljima u privredi.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.