Zorana Mihajlović

Koncesija Aerodroma "Nikola Tesla" će donijeti 501 milion eura prihoda

image Zorana Mihajlović

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je jučer da će ugovor o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla" doneti 501 milion eura prihoda državi i malim akcionarima i 732 miliona eura novih investicija za taj aerodrom.

Mihajlović je, obilazeći beogradski aerodrom, istakla da ovaj posao predstavlja važan korak ka još bržem razvoju ove vazdušne luke i da će obezbijediti nove putnike, nova znanja, dodatne piste i sve drugo što je potrebno da se aerodrom još brže razvija.

Takođe, ona je dodala da je iznos investicija koji predviđa koncesija toliki da postojećom dinamikom ne bi mogao biti dostignut ni za 60 godina.

"Danas ne bismo mogli da govorimo o koncesiji da se uporedo nije radilo na podizanju nove nacionalne kompanije i na razvoju aerodroma", naglasila je Mihajlović, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Do oktobra 2013. godine, kako je kazala, "imali smo kompaniju Jat, koja je do tada bilježila 74 miliona eura gubitaka, imala desetak aviona i letjela na 26 destinacija i zapošljavala 1.500 radnika".

Formiranjem kompanije "Er Srbija", kako je dodala, "dobili smo zdravu kompaniju koja posluje pozitivno, zapošljava približno 2.600 radnika, leti na više od 40 destinacija i presudno je doprinijela povećanju broja putnika na beogradskom aerodromu".

Prema njenim riječima, Vlada Srbije nijednog trenutka nije razmišljala o prodaji beogradskog aerodroma, već isključivo o tome kako da se na najbolji način iskoristi strateški položaj Beograda i Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Mihajlović je navela da vazdušni saobraćaj funkcioniše po svim evropskim standardima, po čemu smo već danas dio Evropske unije, i dodala da će se to nastaviti i koncesijom, za koju će ugovor biti potpisan u naredna dva mjeseca.

Ona je podsjetila na to da se na javni poziv javilo 27 svjetskih kompanija i da je izabrana najbolja ponuda u datim tržišnim uslovima.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević poručio je da je sadašnje poslovodstvo u protekle četiri godine ostvarilo rezultate koji predstavljaju dobar temelj za budućeg koncesionara.

Takođe, Vlaisavljević je podsjetio na to da je profit aerodroma za četiri godine povećan sa 140.000 eura na 29 miliona eura, ili više od 200 puta, da je četiri puta povećana vrijednost akcija, a vrijednost aerodroma više od deset puta.

Mihajlović je prije obilaska Aerodroma "Nikola Tesla" obišla i Centar kontrole letenja u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, gdje se upoznala s radom ovog centra, za koji je direktno vezano svakodnevno funkcionisanje beogradskog aerodroma, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.