"VINCI Airports"

Francuzi kupuju beogradski aerodrom "Nikola Tesla"

image

Francuska kompanija "VINCI Airports" pobijedila je na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla, prenose mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema najavama, Vlada Srbije je na sjednici odlučivala o tome i prema izvještajima medija koncesiju povjerila francuskoj kompaniji.

Javnost će o tome u subotu zvanično obavijestiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

VINCI Airports je ponudio 501 milion eura za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona eura, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona eura, piše "Kurir" pozivajući se neimenovane izvore.

Prema informacijama dostupnim na internetu, radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-kćerka kompanije "Vinci", sa 35 aerodoma u svijetu - 12 u Frnacuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj Republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

"VINCI Airports" godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanije, uz vrijednost poslovanja višem od milijardu eura u 2016. godini.

Ponude za koncesiju su, osim ove kompanije, dostavili švicarsko-francuski konzorcij "Zurich Airport" sa kompanijama "Eiffage" i "Meridiam Eastern Europe Investments", indijsko-grčki konzorcij "GMR Infrastructure ltd" i "Terna" i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcij "Inceon international Airport corporation", "Yatirimlari ve Islatme", "VTB capital infrastructure".


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.