Više novca u državnoj blagajni

Nova godina u Crnoj Gori počela povećanjem PDV-a i cijena

image

Nova godina u Crnoj Gori počela je povećanjem stope PDV-a sa 19 na 21 posto, kao i akciza na cigarete, alkohol i gazirana pića. Ranije su povećane cijene goriva, a očekuje se i poskupljenje električne energije za 3,2 posto što bi moglo izazvati val povećanja cijena hrane i cjelokupne robe široke potrošnje.

Vlada očekuje da će ove mjere doprijeti stabilnosti državnih financija te napuniti državnu blagajnu za oko 90 milijuna eura.

Ta bi sredstva trebala da zakrpe rupe u državnom proračunu i omoguće da se država nešto manje zadužuje u odnosu na obveze koje vraća, kako bi Vlada Crne Gore zadržala javni dug na 66 posto BDP-a. Povećanje dažbina utjecat će na inflaciju za 0,8 do 1,2 posto pa bi ukupna inflacija u 2018. mogla iznositi do 3,6 posto, prenose mediji.

Više novca u državnoj blagajni trebalo bi omogućiti redovnu isplatu plaća i mirovina, bez smanjenja i zamrzavanja, kao i realizaciju planiranih javnih investicija.

No, Vlada još uvijek nije posegnula za većim oporezivanjem luksuza i bogatstva.

Najveća opasnost za ovakav Vladin plan stabilizacije financija jeste jačanje sivog tržišta zbog povećanja poreza i akciza, naročito duhanskih proizvoda. Najjeftinije legalne cigarete od 1. siječnja koštaju 2,5 eura, dok se na crnom tržištu mogu naći za euro.

Značajan izazov za crnogorsku Vladu bit će da zadrži postojeće i privuče nove investitore ne samo zbog povećanja poreza i akciza, već i zbog raznih parafiskalnih nameta - taksa i naknada koje se vrlo često uvode s državne ili lokalne razine. Tako je primjerice Unija poslodavaca prije mjesec dana objavila izvještaj kojim je otkriveno da na državnoj i lokalnoj razini postoji 1.635 vrsta taksa i naknada.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.