Sastanak u Briselu

Region izabrao Beograd za sjedište Transportne zajednice

image

Ministri za transport zemalja regiona odlučili su da Beograd postane sjedište stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana, a ta odluka potvrđena je danas u Briselu, na prvom ministarskom sastanku Savjeta EU- Zapadni Balkan za Transportnu zajednicu.

”Kandidatura Beograda viđena je kao najbolja”, kažu za Tanjug diplomatski izvori u Briselu.

Poslije potpisivanja Sporazuma o Transportnoj zajednici, do koga je došlo na samitu lidera Zapadnog Balkana, ljetos u Trstu, zemlje iz regiona istakle su svoje kandidature za sjedište stalnog sekretarijata ove Zajednice

Izbor sjedišta zahtjevao je konsenzus svih šest partera iz regiona.

Tanjug saznaje da je ”na političkom nivou” postignut dogovor da Priština, zbog koje nije postojao konsenzus, ostane neutralna prilikom današnjeg glasanju o tome da se Beogradu dodjeli sjedište regionalne Transportne zajednice.

U slučaju da je izostala ova saglasnost, zemlje van zapadnobalkanske šestorke su mogle da prijave svoje kandiature za sjedište novouspostavljne Transportne zajednice.

Kao jedna od zainteresovanih strana slovila je i Ljubljana, saznaje Tanjug u Briselu.

Pored izbora sjedišta, na današnjem sastanku Savjeta ZB EU za Transportnu zajednicu komesarka za tranport Violeta Bulc predstavila je EU prioritete u ovoj oblasti, koji za osnovu imaju podršku primeni projekata i implementaciji EU sandarda.

Direktorka Generalnog direktorata za Zapadni Balkna Genoveva Ruzi Kalavera iznjela je perspektive koje Transportna zajednica donosi za region Zapadnog Balkana.

Ministri šest zemlja regiona takođe su dali svoje viđenje uloge i prioriteta regionalne Transportne zajednice.

Sporazum o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana popisan je na samitu Zapadnog Balkna koji je u julu održan u Trstu kao četvrti sastanak u okviru Berlinskog procesa.

Kao posljednja, BiH je svoj potpis na Sporazum stavila u septembru ove godine. Iz EU ponavljaju da Ugovor o Trasportnoj zajednici otvara nove konekcije u regionu, ali i veze regiona sa EU.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.