Potpuni sunovrat

Agrokor "ubija" hrvatske banke

image

Banke u Hrvatskoj ostvarile su od januara do kraja septembra 2017. dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,63 milijarde kuna (oko 348 miliona eura).

To je oko 47 posto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Na pad profitabilnosti banaka u devet mjeseci ove u odnosu na uporedni lanjski period najviše su uticali rizici vezani za Agrokor i sa njim povezanim kompanijama, zbog čega su banke podigle rezervisanja, odnosno povećan im je trošak usklađivanja vrijednosti plasmana trgovačkim društvima, piše Poslovni dnevnik.

Na kraju septembra prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja iznosila je 4,96 milijardi kuna (656 miliona eura), što znači da je u devet mjeseci ove godine ona pala za više od 2,3 milijarde kuna (304 miliona eura).

Ujedno, povećao se i broj banaka koje su poslovale s gubitkom.

Naime, u prvih devet mjeseci 2016. godine s gubitkom je poslovalo sedam od ukupno 27 banaka, a krajem septembra ove godine minus je iskazalo 13 banaka, odnosno polovina od 26 banaka koje trenutno posluju u Hrvatskoj.

Najmanji gubitak iz poslovanja zabilježila je Hrvatska poštanska banka (HPB), 109 hiljada kuna (14,4 hiljade eura), a najveći gubitak, u iznosu od 76,46 miliona kuna (10,1 miliona eura), odnosi se na SpAgrokor, litsku banku, koja je u istom lanjskom periodu imala dobit prije oporezivanja od 390,2 miliona kuna (51,6 miliona eura).

Nasuprot tome, najveći profit prije oporezivanja je u periodu januar-septembar 2017. ostvarila Privredna banka Zagreb (PBZ), 916,7 miliona kuna (121,3 miliona eura). To je, ipak, za 27 posto manje u odnosu na isti period godinu dana ranije, piše Poslovni.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Mladi i uspješni

Mladi Zeničani napravili prvi bh. 3D printer: Želimo osnovati firmu i zapošljavati studente

Zenički tim od dva uposlenika i dva studenta Mašinskog fakulteta u Zenici nakon dvije godine rada napravio je prvi funkcionalni bosanskohercegovački 3D printer naziva ZEN3D. U razgovoru za Klix.ba su poručuju da neće stati na ovome te da će osnovati firmu u kojoj će proizvoditi svoje printere i mladima ponuditi radna mjesta.