Centralna banka CG

Crna Gora: Za devet mjeseci više od 400 miliona eura direktnih stranih investicija

image Centralna banka Crne Gore

U Crnoj Gori je za prvih devet mjeseci ove godine priliv stranih direktnih investicija iznosio 409,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 98,1 milion eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG), javlja Anadolu Agency (AA).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih devet mjecesi iznosio je 311,7 miliona eura i bio je 10,6 odsto veći nego u uporednom periodu.

„Takva kretanja rezultat su povećanja ulaganja u formi interkompanijskog duga i nekretnina, kao i značajno manjeg povlačenja stranih direktnih investicija u poređenju sa prošlom godinom“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 22,4 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investirana u Crnu Goru iznosila 75,7 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 223,8 miliona eura, što čini 54,6 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 106,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 117 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 177,3 miliona eura ili 43,3 odsto ukupnog priliva. Priliv novčanih sredstava po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je 8,7 miliona eura.

Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.