Hrvatska

Konferencija "Gospodarski rast u Europskoj uniji: dobrobiti za Hrvatsku"

image

U partnerstvu s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) te u suradnji s Predstavništvom Europske komisije organizirana je međunarodna konferencija „Gospodarski rast u Europskoj uniji: dobrobiti za Hrvatsku“ u Okrugloj dvorani HNB-a koju je otvorio ministar financija Zdravko Marić, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodnim govorom konferenciju „Gospodarski rast u Europskoj uniji: dobrobiti za Hrvatsku“ je otvorio Zdravko Marić, ministar financija i posebni izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Ministar Marić istaknuo je kako makroekonomski pokazatelji pokazuju znatan napredak Hrvatske, te kako se uz gospodarski rast počelo razgovarati o zapošljavanju, porastu plaća i životnog standarda građana.

Kazao je kako je hrvatsko gospodarstvo duboko integrirano u europsko, s obzirom da je 2/3 hrvatskog izvoza usmjereno prema zemljama članicama EU iz kojih istovremeno dolazi ¾ hrvatskog uvoza, dok udio turista koji dolaze iz tih zemalja premašuje 90 posto, a slični su i pokazatelji o udjelu stranih investicija u domaće gospodarstvo.

„Krajem prošle godine dosegnuli smo razinu izvoza roba i usluga od 50 posto našeg BDP-a“, istaknuo je Marić.

Dodao je kako je u tome ključnu ulogu odigrala visoka konkurentnost hrvatskih roba i usluga „koja je stvorena integracijom domaćeg gospodarstva u jedinstveno europsko tržište“.

Marić je naglasio kako je Vladinim strukturnim mjerama uspješno zaustavljen dugogodišnji galopirajući javni dug i započeto smanjenje njegovog udjela u BDP-u za 2,5 posto u prošloj godini, s tim da se taj trend nastavlja brže u tekućoj godini, kazao je, kao i u srednjoročnim projekcijama do 2020. godine.

S malim zakašnjenjem sa navedenim pokazateljima kreće se i kreditni rejting, kazao je Marić, istaknuvši kako je jedna od tri vodeće rejting agencije hrvatski kreditni rejting ocijenila pozitivnim.

Naveo je važnim za javne financije i za proračun bolju iskoristivost europskih fondova.

„To je nešto na što ćemo staviti veliki naglasak jer i za javne financije i za naše cijelo gospodarstvo, jer europska sredstva su deficit neutralna, to je ona tzv. win-win situacija. Mi, kao i svaka europska zemlja, sudjelujemo i uplaćujemo u proračun Europske unije“, zaključio je Marić.

Uz ministra financija Zdravka Marića, uvodna izlaganja održali su guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.