Andrej Plenković

Postoji jasna politička volja Hrvatske i Mađarske za rješavanje pitanja INA-e i MOL-a

image Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban ocijenili su ukupne odnose između dviju zemalja dobrosusjedskima i prijateljskima te izrazili želju i spremnost za rješavanje otvorenog pitanja INA-e i MOL-a.

U sklopu sastanka na vrhu šefova vlada zemalja Istočne i Središnje Europe i Kine, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković boravio je u Budimpešti gdje se danas sastao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Nakon sastanka predsjednici vlada Plenković i Orban izrazili su želju za što skorijim rješavanjem pitanja INA-e i MOL-a, koje opterećuje inače vrlo dobre odnose između dviju zemalja.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković kazao je da postoji jasna politička volja za rješavanje toga pitanja te istaknuo da je Mađarska spremna pomoći proces otkupa MOL-ovih dionica u INA-i. Dodao je da je potrebno pronaći model koji bi bio pravičan, s obzirom na dosadašnja ulaganja s mađarske strane u INA-u, ali i na realnu procjenu vrijednosti tih dionica u ovome trenutku.

Premijer Orban kazao je da je posljednjih par godina postignut napredak u odnosima između dviju zemalja, zahvaljujući kooperativnosti hrvatske Vlade, posebno u području jačanja gospodarskih odnosa.

"Imamo odlične političke odnose između dviju vlada i imamo odlične povijesne odnose između dviju nacija. Ne želimo ih trovati pitanjima poput MOL-a i INA-e", poručio je Orban.

Dodao je da Mađarska želi da se to pitanje riješi što prije, na pravičan način. Naglasivši da iako to pitanje u Mađarskoj ne smatraju pitanjem Vlade već poslovnim pitanjem, kazao je da Vlada Mađarske podupire pronalaženje rješenja i spremna je u tome pomoći.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković današnji je sastanak s mađarskim kolegom ocijenio kontinuitetom njihova dijaloga.

"Mađarska je spremna postići dogovor koji bi bio pravičan o otkupu MOL-ovih dionica, na način da se zatvori pitanje koje, nažalost, zbog niza okolnosti predstavlja opterećenje u odnosima dviju zemalja", rekao je Plenković.

Napomenuo je kako Hrvatska i Mađarska imaju izvrsne odnose i intenzivnu komunikaciju.

"Nastojimo se fokusirati na ono što nas povezuje i ono što je dobro i to je cilj ovakvih susreta", poručio je predsjednik Vlade Plenković i dodao kako otvorena pitanja treba rješavati dijalogom.

Podsjetio je da je upravo premijer Orban 2011. godine, kada je Hrvatska bila u završnoj fazi pregovora o pristupanju Europskoj uniji, kao tadašnji predsjedatelj Europskoga vijeća odigrao ključnu ulogu da se ti pregovori završe u lipnju.

Što se tiče članstva Hrvatske u OECD-u, naglasio je kako se ne radi o blokadi od strane Mađarske, s obzirom da u ovom trenutku formalni proces pregovora o članstvu nije niti započeo. Pojasnio je da OECD ima specifičan sustav razgovora s budućim članicama, koji nije predvidiv i strukturiran kao što su to primjerice pregovori za članstvo u NATO-u ili EU, već se biraju zemlje iz različitih dijelova svijeta koje bi mogle postati članice.

"Mađarska će, siguran sam, podržati Hrvatsku u tom procesu", naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Pritom je važnim ocijenio nastavak dijaloga između Hrvatske i OECD-a te najavio da će za desetak dana u Parizu razgovarati s glavnim tajnikom OECD-a.

"To je za Hrvatsku jedina preostala međunarodna organizacija kojom možemo dodatno ojačati svoj gospodarski i financijski legitimitet", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednici vlada Hrvatske i Mađarske razgovarali su danas i o drugim pitanjima, kao što su unaprjeđenje prometnog povezivanja, jačanje energetske suradnje i jačanje položaja manjina.

"Povećana je trgovinska razmjena, pri čemu je Mađarska Hrvatskoj peti trgovinski partner. Investicije u proteklih 25 godina su preko 2 milijarde eura, a više od 500.000 mađarskih turista posjetilo je Hrvatsku ove godine", zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.