Tržište rada

Hrvatska u narednoj godini uvozi 29.000 stranih radnika

image Foto: Ilustracija

Hrvatska vlada predložila je odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. koja ukupno iznosi 29.000 radnih dozvola.

Od tog broja za novo zapošljavanje se odnosi 17.810 dozvola, za produženje već izdanih dozvola 9.000 i 1.940 dozvola za sezonsko zapošljavanje (1.400 turizam i 540 poljoprivreda).

Hrvatska udruga poslodavaca podržava ovaj prijedlog, ali ističe da je za dugoročno rješenje problema nužno provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika.

Danas to, tvrde poslodavci nije moguće, budući hrvatsko tržište rada, uprkos činjenici od oko 180.000 nezaposlenih osoba nije u mogućnosti, obzirom na njihovu strukturu zadovoljiti potrebe privrede te su hrvatski poduzetnici, a kako bi izvršavali preuzete ugovorne obaveze, prisiljeni okrenuti se stranim radnicima.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.