Među prvim letovima Tirana-Sarajevo

Albanija dobija svoju aviokompaniju

image

Air Albania, novi albanski nacionalni avioprevoznik koji bi trebao početi da radi sljedeće godine uz podršku Turkish Airlines-a, planira da u početku uspostavi linije iz Tirane ka nekoliko gradova u bivšoj Jugoslaviji.

Albanski premijer Edi Rama, koji je lično bio uključen u uspostavljanje ove aviokompanije, najavio je da će letovi iz Tirane biti pokrenuti ka Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Zagrebu, prenio je portal Ex-Yu Aviation News.

Kada je u pitanju region, albanski glavni grad već je povezan sa 10 sedmičnih letova Adria Airways-a ka Ljubljani i šest sedmičnih letova kompanije Air Serbia ka Beogradu tokom zimske sezone. Albanija je uspješna destinacija za obje ove kompanije, te su letovi iz Tirane uvijek popunjeni, navodi portal.

Albanski premijer koji je ove sedmice u Turskoj finalizirao detalje oko novog avioprevoznika kazao je da je Albanija imala cilj da uspostavi svoju aviokompaniju.

- Veoma sam zahvalan i predsjedniku Turske i izvršnom direktoru Tuskish Airlines-a što su nam pružili njihovu dragocjenu pomoć. Blizu smo finalizacije projekta i nadam se da će prvi letovi uskoro biti pokrenuti - kazao je Rama.

On je istaknuo kako ne želi govoriti o rokovima no da se nada kako će uz pomoć prijatelja koje je naveo a čija pomoć nije ograničena na tehničku podršku već na širok spektar usluga, Albanija konačno dobiti svoju aviokompaniju koja će nuditi isti kvalitet usluga kao i Turskih Airlines.

- Nova aviokompanija ojačaće regionalnu povezanost letovima ka Prištini, Skoplju, Podgorici, Sarajevu i Zagrebu, kao i gradovima u Zapadnoj Evropi - kazao je Rama.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Mladi i uspješni

Mladi Zeničani napravili prvi bh. 3D printer: Želimo osnovati firmu i zapošljavati studente

Zenički tim od dva uposlenika i dva studenta Mašinskog fakulteta u Zenici nakon dvije godine rada napravio je prvi funkcionalni bosanskohercegovački 3D printer naziva ZEN3D. U razgovoru za Klix.ba su poručuju da neće stati na ovome te da će osnovati firmu u kojoj će proizvoditi svoje printere i mladima ponuditi radna mjesta.