Crna Gora

Vlada utvrdila prijedlog budžeta za 2018. u iznosu oko dvije milijarde eura

image

Vlada Crne Gore utvrdila je prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu, prema kojem je on planiran na iznos nešto manji od dvije milijarde eura.

Vlada je usvojila i projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period od ove do 2020. godine, kojim je projektovala realan ekonomski rast od četiri posto u ovoj godini, a tri posto u narednoj godini.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je na sjednici ocijenjeno da je izvršna vlsat u vrlo nepovoljnom ambijentu na početku mandata, uprkos brojnim izazovima, pokazala sposobnost i odlučnost da realizuje programska opredjeljenja i ciljeve.

Na sjednici je saopšteno i da je prijedlog budžeta za narednu godinu zasnovan na realnim pretpostavkama i da osigurava dalji razvoj ekonomije, nastavak kapitalnih projekata i socijalnu sigurnost, uz nastavak stabilizacije javnih finansija, koja treba da rezultira prelaskom sa deficita u zonu suficita budžeta od 2020. godine.

“Razvojna komponenta budžeta posebno se ogleda u planiranom povećanju iznosa za finansiranje nauke, obrazovanja, poljoprivrede i preduzetništva, u funkciji izgradnje društva zasnovanog na znanju i novim tehnologijama”, navodi se u saopštenju.

Vladino opredjeljenje za jačanje socijalne sigurnosti dobilo je, kako su dodali, budžetski iskaz u značajnom povećanju izdvajanja za fondove zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, čime se garantuju kvalitetnija zdravstvena usluga i usklađivanje i redovna isplata penzija.

Kao ključne odrednice budžeta u funkciji jačanja stabilnosti javnih finansija su rast izvornih prihoda, koji su prema projekcijama za narednu godinu veći za 153,6 miliona eura ili 9,9 posto. Projektovano je i smanjenje budžetskog deficita na 116,2 miliona eura, odnosno 2,6 posto, što je umanjenje za 117,5 miliona eura, odnosno 50 posto, u odnosu na planirani za 2017.

Takođe, biće manja i potreba za zaduživanjem, 158,3 miliona ili za 35 podto, čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku.

Predlogom budžeta predviđena je još snažnija podrška zdravstvu koja će iznositi 205,3 miliona eura, odnosno 8,7 miliona eura ili 4,4 posto više, sa ciljem unapređenja nabavke ljekova i medicinskih sredstava, materijalnih troškova, liječenja van sistema javnog zdravstva.

Vlada će se, kako je najavljeno, u vođenju fiskalne politike i u narednoj godini držati principa da tekuća budžetska potrošnja bude finansirana iz izvornih prihoda budžeta.Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.