Crna Gora

Vlada utvrdila prijedlog budžeta za 2018. u iznosu oko dvije milijarde eura

image

Vlada Crne Gore utvrdila je prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu, prema kojem je on planiran na iznos nešto manji od dvije milijarde eura.

Vlada je usvojila i projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period od ove do 2020. godine, kojim je projektovala realan ekonomski rast od četiri posto u ovoj godini, a tri posto u narednoj godini.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je na sjednici ocijenjeno da je izvršna vlsat u vrlo nepovoljnom ambijentu na početku mandata, uprkos brojnim izazovima, pokazala sposobnost i odlučnost da realizuje programska opredjeljenja i ciljeve.

Na sjednici je saopšteno i da je prijedlog budžeta za narednu godinu zasnovan na realnim pretpostavkama i da osigurava dalji razvoj ekonomije, nastavak kapitalnih projekata i socijalnu sigurnost, uz nastavak stabilizacije javnih finansija, koja treba da rezultira prelaskom sa deficita u zonu suficita budžeta od 2020. godine.

“Razvojna komponenta budžeta posebno se ogleda u planiranom povećanju iznosa za finansiranje nauke, obrazovanja, poljoprivrede i preduzetništva, u funkciji izgradnje društva zasnovanog na znanju i novim tehnologijama”, navodi se u saopštenju.

Vladino opredjeljenje za jačanje socijalne sigurnosti dobilo je, kako su dodali, budžetski iskaz u značajnom povećanju izdvajanja za fondove zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, čime se garantuju kvalitetnija zdravstvena usluga i usklađivanje i redovna isplata penzija.

Kao ključne odrednice budžeta u funkciji jačanja stabilnosti javnih finansija su rast izvornih prihoda, koji su prema projekcijama za narednu godinu veći za 153,6 miliona eura ili 9,9 posto. Projektovano je i smanjenje budžetskog deficita na 116,2 miliona eura, odnosno 2,6 posto, što je umanjenje za 117,5 miliona eura, odnosno 50 posto, u odnosu na planirani za 2017.

Takođe, biće manja i potreba za zaduživanjem, 158,3 miliona ili za 35 podto, čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku.

Predlogom budžeta predviđena je još snažnija podrška zdravstvu koja će iznositi 205,3 miliona eura, odnosno 8,7 miliona eura ili 4,4 posto više, sa ciljem unapređenja nabavke ljekova i medicinskih sredstava, materijalnih troškova, liječenja van sistema javnog zdravstva.

Vlada će se, kako je najavljeno, u vođenju fiskalne politike i u narednoj godini držati principa da tekuća budžetska potrošnja bude finansirana iz izvornih prihoda budžeta.Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.