Na listi i Ledo

Ukupna dugovanja Agrokora 53 miliona KM, samo Konzum dužan 14,6 miliona KM

image Ante Ramljak

Firme u vlasništvu Agrokora duguju Ministarstvu finansija Republike Hrvatske više od 207 miliona kuna (oko 53 miliona KM) za poreze, doprinose i druga javna davanja, objavio je danas vanredni vladin povjerenik Ante Ramljak koji je dokumente predao Trgovačkom sudu.

Najviše duguje Agrokor kao krovna firma - 9.411.450 kuna (oko 2,4 miliona KM), a na drugom mjestu je Jamnica sa 34.506.033 kuna (oko 8,9 miliona KM). Konzum duguje 56.2295.593 kune (oko 14,6 miliona KM), a Ledo d.d. 19.469.953 kuna (oko pet miliona KM). Brend Zvijezda ima dugovanje od 7.892.478 kuna (oko dva miliona KM).

U sklopu Agrokora ima 27 firmi, s Agrokorom kao krovnom i vlasnikom. Iz ovog koncerna su 17. marta objavili kako nemaju dugovanja prema državi, a već su tada dugovali 134,8 miliona kuna. Podaci koje je danas predstavio Ramljak odnose se na podatke do 10. aprila ove godine.

Kada je u pitanju potražnja dobavljača i zajmodavaca, priznato im je 41,23 milijarde kuna (10,70 milijardi KM) iako je prijavljeno 504 milijarde kuna. Kako piše Dnevnik.hr, osporeno su 1.102 tražbine čija je vrijednost 16,5 milijardi kuna.

Ramljak osporio potraživanja ruskog Sberbanka, dijelom zbog neusklađenog stanja tražbina i obaveza u poslovnim knjigama, a dijelom zbog parnica koje su u toku. Firme najviše duguju Zagrebačkoj banci.

"Upravo smo dobili informaciju iz Londona. Danas je sud u Londonu odlučio da prizna Zakon o postupku vanredne uprave, tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena osim u postupku cijelog ovog postupka vanredne uprave", rekao je Ramljak.

Sada će uslijediti pregovori sa zajmodavcima. U cijeli postupak rješavanja problema zvanog Agrokor uključeno je 19 profesionalnih savjetnika i 141 stručnjak. Prema Ramljakovim riječima, ovo je najveći postupak restruktuiranja koji se vodi u Evropi.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.