Dimitrov - Darmanović

Moguće uspostavljanje aviolinije Skoplje - Podgorica - Sarajevo

image Foto: AA

Odnosi između Makedonije i Crne Gore su odlični, bez otvorenih pitanja i predstavljaju primjer dobrih bilateralnih odnosa u regionu, istakli su ministri vanjskih poslova dviju zemalja Nikola Dimitrov i Srđan Darmanović nakon sastanka u Skoplju.

Ministar vanjskih poslova Makedonije je istakao da su tokom sastanka s crnogorskim kolegom zaključili da dvije zemlje dijele iste vrijednosti i vizije, a to je stabilan i prosperitetan region.

Dimitrov je istakao da Makedonija i Crna Gora dijele istu posvećenost zajedničkoj evroatlantskoj budućnosti, a u tom kontekstu je čestitao Darmanoviću članstvo Crne Gore u NATO savezu, obećavši da će učiniti sve kako bi Makedonija bila naredna članica Alijanse.

Zahvalio je crnogorskom kolegi na podršci koju njegova zemlja pruža Makedoniji na njenom evroatlanskom putu.

Dimitrov je kazao kako postoji obostrana posvećenost za povećanje angažmana u oblasti ekonomske saradnje te kako je moguće učiniti više na polju boljeg povezivanja poslovne zajednice, kao što je uspostavljanje avio linije Skoplje - Podgorica - Sarajevo, jer je, kako je kazao, komunikacija važan alat.

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Makedoniji, istakao je da međusobni odnosi dviju zemalja nisu opterećeni otvorenim pitanjima i da predstavljaju primjer dobre saradnje u regionu.

Tome su, kako je kazao, doprinijela dva posljednja sastanka premijera tih zemalja te posjeta predsjednika makedonskog Sobranja Podgorici.

"Zajednički smo konstatovali da, uprkos frekfentnom političkom dijalogu, potencijali za ekonomsko povezivanje dvije zemlje nisu u dovoljnoj mjeri realizovani te da postoji prostor za unapređenje, o čemu će posebno biti riječi na sastancima mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Makedonije. U tom kontekstu, razmijenili smo mišljenje i o mogućnostima zajedničkog nastupanja na trećim tržištima i pronalaženju odgovarajućih modela za uspostavljanje aviolinije između Podgorice, Skoplja i Sarajeva", rekao je Darmanović.

Osim sa domaćinom, Darmanović će imati odvojene sastanke sa predsjednikom Makedonije Gjorgjem Ivanovim, predsjednikom parlamenta Talatom Xhaferijem i premijerom Zoranom Zaevim.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.