Veliki porast

EBRD povećao procjenu rasta slovenskog BDP-a u ovoj i idućoj godini

image

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) znatno je povećala svoju prognozu o rastu slovenskog BDP-a u ovoj i idućoj godini, pri čemu predviđanja temelji na rastu domaće potražnje.

Procjena rasta ekonomske aktivnosti u Sloveniji u ovoj godini, prema najnovijoj procjeni EBRD-a, iznosi 4 posto, što je velik porast u odnosu na prognozu rasta od 2,5 posto iz svibnja ove godine, dok je procjena rasta u 2018. godini povećana sa 2,2 na 2,9 posto.

Slovenski BDP lani je porastao za 3,1 posto.

Nove procjene rasta temelje se na povećanoj domaćoj potrošnji i rastu investicija koje potiče novi ciklus korištenja odobrenih sredstava iz EU fondova, te na rastu izvozne i uvozne aktivnosti.

EBRD u svojoj analizi procjenjuje da rizik za takve prognoze rasta predstavljaju velika korporativna zaduženost te sporost u procesima reformi i privatizacije gospodarstva, prenosi Hina.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.