Teško stanje

Objavljen izvještaj za ovu godinu, Agrokorova maloprodaja i dalje u ogromnim gubicima

image Agrokor

Konzum je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA-u, dok su kompanije Jamnica, Ledo i Zvijezda ostvarile dobit prije kamata, poreza i amortizacije, pokazuje najnoviji mjesečni izvještaj vanredne uprave Agrokora.

Taj izvještaj koji se odnosi na privredno i finansijsko stanje te provedbu mjera vanredne uprave u razdoblju od 11. septembra do 10. oktobra objavljen je u utorak navečer na internetskim stranicama Agrokora i Ministarstva privrede, poduzetništva i obrta RH, piše Index.hr.

U poslovnoj grupi Maloprodaja i veleprodaja (Konzum Hrvatska, Konzum BiH, Tisak, Velpro Centar i Velpro BiH), ostvareni su kumulativni prihodi od 10,32 milijarde kuna, uz negativnu EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) od 193 miliona kuna.

U izvještaju se navodi da je poslovanje poslovne grupe Maloprodaja u prvoj polovici 2017. godine bilo otežano usljed problema s likvidnošću s kojima se suočila cjelokupna grupa, ali da su nakon priliva novog finansiranja u julu 2017. godine maloprodajne kompanije pokazale konzistentan rast iz mjeseca u mjesec tokom ljetne sezone.

U prvih osam mjeseci ove godine kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda (Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) ostvarile su kumulativne prihode od 1,81 milijardu kuna i EBITDA od 207 miliona kuna.

Poslovne rezultate u tom segmentu obilježili su sporije ostvarivanje prihoda i znatno povećanje EBITDA-a. Ukupna likvidnost tog segmenta je zadovoljavajuća te će biti adekvatna za nadolazeće jesensko razdoblje, što bi trebalo imati daljnji pozitivni učinak na profitabilnost kompanija iz ove grupe, kaže se u izvještaju.

U poslovnoj grupi Prehrana kumulativni prihod u prvih osam mjeseci iznosio je 5,97 milijardi kuna, a EBITDA 946 miliona kuna. Te su kompanije, navodi se u izvještaju, ostvarile rast prodaje, ali još uvijek ispod nivoa prethodnog razdoblja.

Jamnica, Ledo i Zvijezda s pozitivnom EBITDA-om

Među pojedinim kompanijama, Konzum je u prvih osam mjeseci ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA od 18 miliona kuna. Manji prihodi od prodaje za prvih osam mjeseci 2017. uglavnom su posljedica prekida poslovanja Kozma i manje prodaje naftnih derivata, ocjenjuje se u izvještaju vanredne uprave.

Prihod Tiska u prvih osam mjeseci iznosio je 1,39 milijardi kuna, a EBITDA minus 23 miliona kuna, a u izvještaju se navodi da je u augustu segment maloprodaje u opadanju uglavnom zbog manje maloprodajne mreže usljed smanjenja broja neprofitabilnih prodajnih mjesta, dok je segment veleprodaje u padu zbog manje prodaje telekomunikacijskih bonova.

Velpro centar je u prvih osam mjeseci poslovao s ukupnim prihodom od 1,24 milijarde kuna i negativnim EBITDA od 65 miliona kuna.

Jamnica je uprihodila 1,05 milijardi kuna, uz EBITDA od 258 miliona kuna, prihod tvrtke Roto dinamic iznosio je 739 miliona kuna (EBITDA 51 milion kuna), a Ledo je ostvario prihod od 821 milion kuna uz EBITDA od 199 miliona kuna.

Sa 433 miliona kuna prihoda i EBITDA-om od 40 miliona kuna poslovala je Zvijezda, dok je PIK Vrbovec imao prihod od 1,19 milijardi kuna te je ostvario EBITDA-u od 75 miliona kuna.

Prihod Belja iznosio je 828 miliona kuna (EBITDA 128 miliona kuna), PIK-a Vinkovci 214 miliona kuna (EBITDA 17 miliona kuna), a Vupika 197 miliona kuna (EBITDA 45 miliona kuna).

U izvještaju se navode i rezultati, odnosno sažetak revidiranih finansijskih izvještaja Agrokora d.d. i konsolidiranih finansijskih izvještaja Agrokor grupe za 2016. godinu. Kaže se kako rezultati revizije sadrže značajne ispravke izvještaja Agrokora iz ranijih razdoblja uključujući umanjenje ukupnog kapitala Agrokor grupe u periodu od 31. decembra 2014. godine do 31. decembra 2016. godine u iznosu od 21,7 milijardi kuna.

Gubitak u 2016. godini iznosio je 11,2 milijardi kuna, dok gubitak u 2015. godini nakon prepravljanja iznosi 3,6 milijarde kuna, u usporedbi s 1,2 milijarde kuna dobiti koju je prijašnja Uprava iskazala u 2015. godini, kaže se u izvještaju.

Dodaje se kako su ključne računovodstvene nepravilnosti kod izrade i revizije finansijskih izvještaja Agrokor grupe za 2016. godinu neprikazanih 3,9 milijardi kuna obaveza i 2,3 milijarde kuna operativnih i finansijskih troškova u razdoblju od 2010. do 2015. godine i krivo prikazanih 2,1 milijardu kuna novca i novčanih ekvivalenata.

Nalaz revizora je pokazao i nepravilno korištenje tzv. metode udjela u Agrokoru d.d. u periodu od 2006. do 2011. godine, što je rezultiralo ispravkom vrijednosti udjela u iznosu od 3,5 milijardi kuna, odnosno precijenjenim prihodima u ranijim razdobljima, dodaje se.

Vanredna uprava napominje da su ispravci, pogotovo kod pojedinih kompanija značajni, ali da je većina jednokratne prirode, kao i da najznačajniji utjecaj na rezultat kompanija u 2016. godini imaju vrijednosna usklađenja od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe.

Iskorišteno 983 miliona kuna iz novog finansiranja

Dodaje se kako su kompanije uspješno odradile ljetnu sezonu te se očekuje daljnje poboljšanje operativnog poslovanja u nadolazećem razdoblju.

Vanredna uprava navodi kako Agrokor nastavlja aktivno upravljati svojom likvidnošću te da je za potrebe podržavanja likvidnosti u Grupi do danas u operativnim djelatnostima iskorišteno 983 miliona kuna iz novog finansiranja.

U pogledu pravnih postupaka, uz ostalo se podsjeća da je Visoki trgovački sud odbio žalbu Sberbank of Russia i potvrdio odluku Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je odbačen prijedlog za izdavanje privremene mjere koji je podnijela Sberbank of Russia radi zabrane Agrokoru d.d. sklapanja ugovora o najstarijem zajmu.

Što se tiče prijave tražbina, navodi se kako je zaključno sa septembrom ukupno primljeno 12.610 prijava tražbina od 5.904 vjerovnika. Od ukupnog broja prijava, njih 215 poslano je nakon isteka zakonskog roka za prijavu tražbina.

Tablice s popisom vjerovnika po društvu, utvrđenim, priznatim ili osporenim potraživanjima za poduzeća u postupku izvanredne uprave bit će predane Trgovačkom sudu u idućem izvještajnom razdoblju, znatno prije isteka zakonskog roka (60 dana nakon završetka roka za prijavu tražbina temeljem posljednjeg proširenja rješenja o vanrednoj upravi koje ističe 20. novembra 2017.), kaže se u izvještaju.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.