Dragan Vlaisavljević

"EPS još vodi borbu - betonski ili drveni stubovi"

image Foto: Ilustracija

Elektroprivreda Srbije (EPS) ima dovoljno kapaciteta da balansira 500 megavata elektične energije iz vjetroparkova koji će biti izgrađeni u naredne tri godine. To je rekao izvršni direktor EPS-a za poslove trgovine električnom energijom Dragan Vlaisavljević.

On je na konferenciji "Nova energija -pametni gradovi" na sajmu energetike u Beogradu rekao da Srbija ima veće mogućnosti za proizodnju električne energije iz vjetroparkova.

"Srbija bi mogla da investira u vjetroparkove i proizvodnju 1.000 megavata električne energije poslije 2021. godine, ali je pitanje da li bi imala kapacitet za balasiranje, odnosno da tu struju, kada je neophodno, nadoknadi iz drugih izvora", rekao je Vlaisavljević.

Dodao je da je problem što ni u Evropi nije razvijena balansna razmjena energije.

Vlaisavljević je istakao da će distributivne mreže biti "pametne" toliko koliko regulator cijena prizna te troškove koje će na kraju platiti potrošači.

"EPS još vodi borbu da li će na selu biti betonske ili drvene bandere pa će trebati vremena da se uvede pametno upravljanje elektromrežom", rekao je on.

Ekološki zahtjevi su u 21. vijeku mnogo stroži, dodao je on i podsjetio da se u Srbiji 70 odsto električne energije proizvodi iz uglja zbog čega su veća ulaganja u zaštitu životne sredine, a što utiče i na troškove proizvodnje struje.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.