Crna Gora

Priliv direktnih stranih investicija za sedam mjeseci 316,6 miliona eura

image

Ukupan priliv direktnih stranih investicija (SDI) u Crnoj Gori u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 316,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 66,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG), javlja Anadolu Agency (AA).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih sedam mjecesi iznosio 249,8 miliona eura i bio je 41 posto veći nego u uporednom periodu.

"Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 17,2 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 49,6 miliona eura“, navodi se u Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 180,6 miliona eura, što čini 57 posto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 80,4 miliona eura, a u preduzeća i banke 100,2 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 132,2 miliona eura ili 41,7 posto ukupnog priliva. Priliv novčanih sredstava po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je 3,8 miliona eura.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.