Srbija

Dostavljene dvije ponude za kupovinu Galenike

image

Rok za dostavljanje ponuda zainteresovanih za kupovinu zemunske fabrike lijekova "Galenika" istekao je u ponedjeljak, a beogradska štampa piše da su stigle ponude dvije kompanije.

Prema navodima "Politike", jedna od te dve firme je švajcarski "Amikus", koji se ranije jedini javno izjašnjavao da će to učiniti.

Tenderska komisija će u srijedu provjeriti da li potencijalni investitori ispunjavaju uslove iz tendera. Jedan od zahtjeva je da je godišnji promet ponuđača najmanje 300 miliona evra, piše taj list.

"Večernje novosti" napominju da će koverte u Ministarstvu privrede biti otvorene u srijedu u podne i podsjećaju da je od kandidata traženo i da im je proizvodnja lijekova pretežna djelatnost.

Iako je početna cijena jedan evro simbolična, potencijalnog kupca očekuju veća ulaganja. Najpre preuzima obavezu da će isplatiti 25 miliona evra, za koliko su komercijalne banke pristale da namire potraživanja "teška" 71 milion evra. Kupac pristaje i da finansira socijalni program, navodi list.

U "Galenici" sada radi 1.400 ljudi, sa dobrovoljni odlazak se prijavilo 250, a procenjuje da će novom vlasniku biti potrebno između 700 do 900 radnika.

Potencijalna licitacija između dva ponuđača počela bi od jednog eura, pobjednik bi bio ko da više, a ako ostane samo jedan ponuđač, država će sa njim pregovarati, prenosi Tanjug.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.