Srbija

Dostavljene dvije ponude za kupovinu Galenike

image

Rok za dostavljanje ponuda zainteresovanih za kupovinu zemunske fabrike lijekova "Galenika" istekao je u ponedjeljak, a beogradska štampa piše da su stigle ponude dvije kompanije.

Prema navodima "Politike", jedna od te dve firme je švajcarski "Amikus", koji se ranije jedini javno izjašnjavao da će to učiniti.

Tenderska komisija će u srijedu provjeriti da li potencijalni investitori ispunjavaju uslove iz tendera. Jedan od zahtjeva je da je godišnji promet ponuđača najmanje 300 miliona evra, piše taj list.

"Večernje novosti" napominju da će koverte u Ministarstvu privrede biti otvorene u srijedu u podne i podsjećaju da je od kandidata traženo i da im je proizvodnja lijekova pretežna djelatnost.

Iako je početna cijena jedan evro simbolična, potencijalnog kupca očekuju veća ulaganja. Najpre preuzima obavezu da će isplatiti 25 miliona evra, za koliko su komercijalne banke pristale da namire potraživanja "teška" 71 milion evra. Kupac pristaje i da finansira socijalni program, navodi list.

U "Galenici" sada radi 1.400 ljudi, sa dobrovoljni odlazak se prijavilo 250, a procenjuje da će novom vlasniku biti potrebno između 700 do 900 radnika.

Potencijalna licitacija između dva ponuđača počela bi od jednog eura, pobjednik bi bio ko da više, a ako ostane samo jedan ponuđač, država će sa njim pregovarati, prenosi Tanjug.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.