Zoran Sekulić

Do decembra 4G mreža u čitavoj Crnoj Gori

image

Odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu, u potpunosti se realizuju i ostvaren je najveći zadovoljavajući iznos naknade koji Crnu Goru stavlja u vrh evropskih razmjera po iskorišćenosti prirodnih resursa, kazao je član Savjeta Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost Zoran Sekulić .

On je podsjetio da su odobrenja za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža izdata na osnovu raspisanog tendera u u julu prošle godine.

“Možemo da se pohvalimo da je na tenderu ostvaren najveći zadovoljavajući iznos naknade koji nas praktično stavlja u vrh evropskih razmjera po tome kako smo valorizovali taj prirodni resurs i da je Agenciji obezbijedilo da su frekvencije koje su izdate operatorima u potpunosti oslobođene od štetnih uticaja”, kazao je Sekulić.

On je precizirao da je riječ o dodjeli odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz koja se u potpunosti realizuju.

Sekulić je podsjetio da su na osnovu rezultata aukcije ukupni prihodi iznosili 50,65 miliona eura, od čega je u fazi predaukcije ostvareno 14,67 miliona, glavne aukcije 35,727 miliona, a u stepenu dodjele prihod od 252 hiljade eura.

“Na tenderu je ostvaren maksimalan iznos naknade za korišćenje frekvencija i na jedan konsolidovan način ispoštovani su interesi svih zainteresovanih subjekata prije svega operatera, a zatim korisnika i obezbijeđena uloga da garantuje kvalitet putem mogućnosti otklanjanja štetne interferencije, odnosno ometanje signala”, ustvrdio je Sekulić.

On je istakao da je poseban napor Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost bio u odnosu na intereferencije koje su stizale iz Albanije da se obezbijedi odgovarajući kvalitet.

“U toku posljednja dva mjeseca dobili smo obavještenje i uvjerili se putem našeg monitoringa da su prestali štetni uticaji čiji izvori su bili od operatera u Albaniji”, kazao je Sekulić.

Predstavnik Mtel-a Ana Martinović kazala je da je ta kompanija postigla najviše rezultata, i koristeći spektar na 800 MHz i 1800 Mhz koji je kupila na prošlogodišnjoj aukciji, razvila 4G mrežu, sa namjerom da njom pokrije sve gradove, glavne putne pravce i turističke centre u Crnoj Gori, čak 90 odsto naseljene teritorije.

Ona je podsjetila da je implemetirana 4G mreža koja omogućava, u zavisnosti od tipa terminala, pristup internetu po maksimalnim brzinama na downlinku 220 Mbps i na uplinku 75 Mbps, što su značajno veće brzine od onih koje je ranije omogućavala 3G mreza.

Kako je  rekla ekspert za PR i korporativnu komunikaciju Crnogorskog Telekoma, Marija Ražnatović, obezbijedili su potrebne radio -frekvencijske resurse za nastavak poslovanja i pružanje usluga korisnicima mobilne telefonije i za narednih 15 godina.

“Obezbijedili smo dvije trećine spektra digitalne dividende u opsegu od 800 MHz što nam je omogućilo superiornu pokrivenost 4G signalom, čime smo dodatno unaprijedili samu poziciju na tržištu”, kazala je Ražnatović.

Osvajanjem radio-frekvencijskih resursa u opsegu 800 MHz, Telekom se, kako je objasnila, obavezao da će signalom pokriti 70 odsto stanovništva do kraja prve godine važenja odobrenja, 85 odsto do kraja druge godine i 95 odsto do kraja treće godine.

Superiorno tehnološko vođstvo zasnovano je na najvećim internet brzinama širom zemlje, uz visok kvalitet svih ostalih servisa, kao što su govorne i druge usluge.

Ona poručuje da će nastaviti sa ulaganjima i daljim razvojem njihove infastrukture, kako bi očuvali poziciju tehnološkog lidera i korisnicima omogućili najbolje servise i usluge.

Tokom prošlogodišnje aukcije, Telenor Crna Gora obnovio je licencu za narednih 15 godina i kupio 12 uparenih blokova u frekvencijskom opsegu 900 MHz, 1800 MHz i 2100 MHz.

Imajući u vidu ljetnju sezonu i povećani broj korisnika, ona dodaje da je prioritet u modernizaciji mreže bio primorski region te je oprema na 125 baznih stanica u šest primorskih gradova zamijenjena tehnologijom najnovije generacije.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Nastavio porodičnu tradiciju

Uspješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Prizori zločina na ulicama Bijeljine bili su među prvima koji su potresli domaću i međunarodnu javnost. U kolektivnoj memoriji ovih prostora neizbrisive su scene zločina, koje je na ulicama Bijeljine zabilježio američki fotoreporter Ron Haviv.