Srpski ministar

Ljajić: Ne želimo trgovinski rat sa Hrvatskom

image Rasim Ljajić

Prema neformalnim odgovorima od naših diplomatskih predstavnika u Briselu, ne postoji niko u Briselu ko smatra da odluka Hrvatske da uvede dodatne mjere na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije nije kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da formalnog odgovora iz Evropske komisije povodom žalbi Srbije na mjere koje je Hrvatska uvela na graničnim prelazima za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije još nema.

Ocijenio je da će pritisak na Hrvatsku biti takav, da će, kako je naveo, Hrvatska morati da modifikuje ili potpuno promijeni ovu odluku. Srpski ministar je ponovio da su mjere Hrvatske diskriminatorske i uperene protiv zemalja regiona.

“I Srbija i zemlje regiona žele da izbjegnu uvođenje kontramjera Hrvatskoj povodom odluke te zemlje da uvede nove namete na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, ali će, ukoliko Hrvatska ne ukine odluku, uslijediti kontramjere svih zemalja regiona”, ukazao je Ljajić.

Ljajić je istakao da ni Srbija ni zemlje regiona ne žele, kako je kazao, nikakav trgovinski rat, jer bi štete od toga imali građani i privrednici u svim zemljama regiona.

„Nema nikakve dileme da smo svi pogođeni ovim mjerama. Uputićemo zahtjev hrvatskoj vladi da ozbiljno razmotri da se ova mjera što prije promijeni ili ukine. Ukoliko se to ne dogodi, nema nikakve sumnje da će sve zemlje preduzeti kontramjere, a to bismo htjeli na svaki način da izbjegnemo“, kazao je Ljajić.

Prema njegovoj ocjeni, tvrdnja Hrvatske da na ovaj način štiti potrošače u svojoj zemlji, nisu tačne jer je, kako je rekao, Hrvatska svoje potrošače „pogodila jer će kupovati skuplju i sigurno manje kvalitetnu robu“.

„Ovdje se radi o čistom ekonomskim protekcionizmu, a u političkom smislu o čistom populizmu jer ova odluka ne može da bude opravdana ničim drugim osim ubiranjem jeftinih političkih poena“, ocijenio je Ljajić, prenosi Tanjug.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.