Tržište

Hrvatska o povećanju taksi: To je zaštita potrošača i nismo pretjerali

image Foto: Arhiv

Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske za beogradsku Politiku.

Iz Ministarstva su naveli da nije riječ o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje, prema mišljenju Hrvatske, "nisu pretjerane".

Ističu da detaljna kontrola na granicama košta i zahtijeva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora.

"Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000 kuna (270 eura) ne ocjenjujemo pretjeranom u poređenju s drugim državama članicama", rečeno je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Kao opravdanje odluke naveli su isključivo zaštitu potrošača, zbog čega je i donesen Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji se primjenjuje od 15. jula, naveo je list.

"Nije riječ o diskriminaciji robe i trgovaca, koji dolaze iz susjednih i prijateljskih zemalja", istakli su u Ministarstvu, dodajući da se u tom propisu ništa nije mijenjalo u sistemu kontrole i da je on uveden još 2013. godine u skladu sa propisima EU.

Hrvatska je prije nekoliko dana usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i, uz to, 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.