Hrvatska

Sindikati Croatia Airlinesa ne žele odustati od svojih zahtjeva i štrajka

image

Advokat sindikata ORCA-e Albin Hotić potvrdio je u srijedu da će dio uposlenika nacionalne aviokompanije Croatia Airlines stupiti u štrajk 8. augusta ako Uprava ne ispuni zahtjeve tog sindikata, i naveo da uposlenici nemaju kolektivni ugovor, a negoduju i zbog čestih izmjena rasporeda rada.

Piloti, kabinsko osoblje i dio mehaničara okupljenih u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su da će stupiti u štrajk 8. augusta u 6 sati.

Iako je Uprava Croatia Airlinesa na konferenciji za novinare poručila da ima spremne ugovore o najmu zrakoplova i posada kojima će se nadomjestiti štrajkači, sindikat ne odustaje od štrajka.

Advokat ORCA-e je kazao kako je Uprava paušalno i nekorektno ustvrdila da iza štrajka stoji 50 ili 100 ljudi.

"Sindikat želi kolektivni ugovor, a Uprava cijelu priču svodi na materijalne zahtjeve ne spominjući promjene rasporeda rada, koje su postale svakodnevica, a ne iznimka", rekao je Hotić ističući da uposlenici teško podnose takve uslove rade, pa primjerice ne mogu imati kvalitetan porodični život.

Navodi kako deset godina na neodređeno nije zaposlena niti jedna stjuardesa, a uposlenike se zapošljava na određeno ili preko agencija. Ističe da prosječne aviokompanije na plaće obično troše 25 posto prihoda, dok Croatia Airlines troši 15 posto.

"Da bi do krajnjih granica podigao efikasnost poslodavac dozvoljava odlazak 40 posto pilota i aviomehaničara, dok administrativno osoblje ostaje isto. Upravo takav scenarij sindikat želi spriječiti. Ako se ne otvori put za dogovor, štrajk je siguran", naglašava Hotić.

Dodao je kako je štrajk rezultat ranijih događaja, pa podsjeća da od 31. decembra 2016. godine uposlenici nemaju kolektivni ugovor. Smatra kako su pregovori bili pasivni sa strane poslodavca, koji nije htio pregovarati nego je postavljao ultimativne prijedloge, pa je stoga u junu na skupštini Organizacije radnika Croatia Airlinesa odlučeno da se ide u štrajk.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.