Analize

Hrvati na putovanja potrošili 1,25 milijardi eura

image

Stanovnici Hrvatske su na više od 4,5 miliona putovanja po Hrvatskoj i inostranstvu prošle godine ostvarili ukupno 27 miliona noćenja i potrošili 9,3 milijarde kuna (1,25 milijardi eura).

Od toga se 6,5 milijardi kuna (877 miliona eura) odnosi na privatna, a 2,8 milijardi kuna (378 miliona eura) na poslovna putovanja, izvještava agencija Hina.

Na putovanjima u inostranstvu su potrošili oko 3,3 milijarde kuna (445,5 miliona eura), a ostalo u Hrvatskoj.

Riječ je o privremenim podacima i procjenama iz analize o turističkoj aktivnosti hrvatskog stanovništva za prošlu godinu, u okviru koje je Državni zavod za statistiku (DZS) u četiri navrata tokom 2016. i početkom ove godine ispitao oko 22.000 građana Hrvatske životnog doba od 15 i više godina, precizira hrvatska agencija.

Podaci DZSa pokazuju da su prosječno po putovanju hrvatski stanovnici lani ostvarili šest noćenja, potrošivši prosječno po putovanju oko 2.000 kuna (270 eura), odnosno dnevno oko 346 kuna (oko 47 eura).

Od ukupno 4,5 miliona putovanja, 3,8 miliona su bila privatna višednevna putovanja, koje je ostvarilo 1,6 miliona stanovnika Hrvatske.

Najviše privatnih putovanja, tačnije 2,5 miliona, ostvarili su po Hrvatskoj, a u inostranstvo su putovali najviše u BiH, Italiju, Njemačku, Austriju i Sloveniju.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Uspješne priče

Anela Turkušić: Do posla upornošću i radom

Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi u BiH 2017., koja je provedena polovinom aprila ove godine, 17,3 posto nezaposlenih osoba u našoj zemlji, tražilo je posao kraće od 12 mjeseci, a čak 82,1 posto duže od jedne godine.