Rama u Istanbulu

Regionalna saradnja je nužna za uspostavu energetske stabilnosti

image Foto: Anadolija

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je kako je ta zemlja energetski most koji spaja Bliski istok, Rusiju i Kaspijsku regiju sa Evropom i da je mjesto kroz koje prolaze najvažniji svjetski gasovodi, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju učesnicima 22. Svjetskog naftnog kongresa u Istanbulu, Rama je najavio da će od 2020. godine energenti iz Kaspijsog mora preko Albanije ići ka Evropi.

Na Kongresu, čiji je globalni medijski partner AA, Rama je kazao da je energetsko tržište u Albaniji u proteklih nekoliko godina napravilo velike iskorake.

“Potražnja za energijom u svijetu je veća svakim danom. Trebamo zajedno tražiti pouzdane i različite načine zadovoljenja te potrebe. Održali smo važne sastanke i sa privatnim sektorom sa kojim je saradnja važna. Energetika je jedan od strateških sektora za Albaniju“, poručio je Rama.

Naglasivši da Albanija želi da se integrira u regionalno energetsko tržište Zapadnog Balkana i Evrope, Rama je kazao kako energetska stabilnost sama po sebi nameće regionalnu saradnju.

“Napravljena su nova iskopavanja na kopnu u Albaniji. Sve ukazuje na to da je ovo pravo vrijeme za investiranje u industriju nafte i gasa u Albaniji“, zaključio je Rama.

Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.