Austrijski list

Agrokor će na kraju biti rasprodan

image

Austrijski regionalni list Neue Vorarlberger Zeitung piše o stanju u Agrokoru pod naslovom "Uzdrmani div izaziva podrhtavanje u Hrvatskoj", u kojem se ističe da o razbijanju ovog koncerna ovise deseci tisuća poslova u Hrvatskoj, ali i da je to prilika za austrijski Spar da proširi svoje poslovanje

"Gigant Agrokor zapošljava oko 60 tisuća ljudi, od toga 40 tisuća u Hrvatskoj, između ostaloga i u trgovačkim lancima Konzum i Mercator. Preko prehrambene industrije, poljoprivrede i distribucije o sudbini koncerna ovise još tisuće radnih mjesta, a čini se da je ta sudbina zapečaćena. Od travnja je Agrokor u bankrotu i pod državnom upravom. Vlada je odredila period od 15 mjeseci za saniranje. Krizni menadžer Ante Ramljak ne vidi puno mogućnosti za spas.", piše austrijski Neue Vorarlberger Zeitung (NVZ) o stanju u Agrokoru.

Agrokor se nadao da će ga spasiti turistička sezona, ali...

Austrijski list predviđa da će Agrokor na kraju biti rasprodan, ali i da će se tako naplatiti oni kojima posrnuli koncern duguje - banke i dobavljači. Agrokor se nadao da će ga spasiti turistička sezona no "loše vijesti su otjerale kupce". Već je najavljeno da će se zatvoriti 100 od 700 trgovina Konzuma u Hrvatskoj, a zanimljivo je da su istovremeno u Hrvatskoj širi austrijski lanac Spar, koji sada ima 100 trgovina u Lijepoj našoj.

Spar je ove godine preuzeo sve trgovine i distribucijski centar Bille u Hrvatskoj, koja se posve povukla s hrvatskog tržišta. No, iz Spara poručuju da zasad nemaju interesa preuzeti Konzumove trgovine. "Turistička sezona je iznimno jaka, no ne možemo izmjeriti koliko se na naš promet odražava stanje u Konzumu.", izjavila je glasnogovornica Spara Nicole Berkmann za NVZ. Sparov prihod u Hrvatskoj je prošle godine porastao za 2,9 posto na 375 milijuna eura. Iz Spara poručuju kako se nadaju da će saniranje Agrokora biti uspješno jer "ne žele loše posljedice za hrvatsko gospodarstvo". To nije čudno, s obzirom da Spar u Hrvatskoj drži 9 posto tržišta maloprodaje, više od Lidla koji ima 90 trgovina.

Agrokorov bankrot ima utjecaja i na austrijske banke, podjeća Neue Vorarlberger Zeitung. Erste i Raiffeisen su u suradnji s UniCreditom kreditirale Agrokor s iznosom između 200 i 300 milijuna eura, no poručuju da imaju pokriće za taj novac, te da su odavno značajno smanjile svoje kreditiranje Agrokora, prenosi Index.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.