Hrvatska

Zagrebački "Viadukta" čeka državu da im vrati dug

image

U postupku predstečajne nagodbe zagrebačkog "Viadukta" u toku je prijava potraživanja te će, kako se saznaje, ove sedmice preko državne agencije radnici dobiti minimalac za mart.

Uprava "Viadukta" pod vođstvom direktora Damira Kezelea još pokušava namaknuti novac kojima bi se pokrenula proizvodnja, zaposlili radnici i aktivirala gradilišta. Procjenjuje se da će firma biti u teškoj situaciji ako država ne ubrza procedure za rješenje problema po pitanju plaćanja svojih dugova firmi.

Riječ je o poznatoj problematici osporavanja naplate "Viadukta" od strane nekoliko predsjednika uprava "Hrvatskih autocesta", zbog čega su sredstva blokirana zadnjih nekoliko godina, iako su, na primjer, strukovna tijela vijeća za rješavanje građevinskih sporova ekipirana s najeminentnijim stručnjacima, dala za pravo kompaniji. Konkretnije, tri su takva slučaja rješiva mimo suda i arbitraže, uz dobru volju države u smislu ubrzanog rješavanja i uz pomoć pravnih mišljenja.

A prema Kezeleu, bude li "Viadukt" svoja potraživanja brzo naplatio od države, imaće za plate radnika te za pokretanje građevinskih aktivnosti, što je uslov za očekivano vrlo vjerovatno septembarsko predstečajno ročište i izjašnjavanje povjerenika o predloženom planu restrukturiranja. U nizu dosadašnjih poteza Uprave na planu upoznavanja državnih tijela s navedenom problematikom prednjači pismo kojim se u junu obratila Ministarstvu privrede.

U njemu se navodi da ukupni dug HACa prema kompaniji iznosi čak 93,8 miliona kuna. Specifikacija, sa druge strane, potrebnih sredstava da bi pokrenuli proizvodnju i platili radnike pokazuje da im je ukupno potrebno tek nešto više, tj. oko 105 miliona kuna. U očekivanju šta će reći Vlada, na "vatri" je i Sindikat graditeljstva Hrvatske čiji su članovi i radnici "Viadukta", egzistencijalno ugroženi i u stvari očajni. Sindikat na čelu s predsjednicom Jasenkom Vukšić, saznajemo, daje podršku Upravi i zahtjevu da se država aktivira na rješavanju problema, kako se zbog krize "Agrokora" ne bi izgubila iz vida "Viaduktova" situacija.

Podršku će dodatno dati i pismom premijeru Andreju Plenkoviću; naime, opšti je zaključak Uprave, radnika i sindikata da se problem treba riješiti u što kraćem vremenu kako bi firma pokrenula građevinske aktivnosti. Takođe, očekuje se da će se predsjednik Uprave "Viadukta" Damir Kezele ovih dana sastati s potencijalnim strateškim partnerom. Susret je navodno zakazan za 8. ili 9. jul, i zanimljivo, neslužbeno se saznaje da je ipak posrijedi kineska građevinska kompanija.Biznis.ba / Poslovni.hr

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.