Premijer Crne Gore

Marković: Zaduživanje isključivo za razvoj

image Duško Marković

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je danas da se u Crnoj Gori prethodnih godina više trošilo nego što se zarađivalo i da sa tom praksom mora prekinuti. Kazao je da će se država zaduživati isključivo za razvoj.

Marković je danas u Podgorici razgovarao sa potpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Muller, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Premijer Marković istakao je da je Svjetska banka do sada plasirala u Crnu Goru preko 453 miliona eura kreditne podrške u oblasti zdravstva, zaštite životne sredine, poljoprivrede, energetske efikasnosti i obrazovanja.

„Donijeli su veoma snažne benefitne razvoju crnogorske ekonomije. Vrijednost podrške projektima u sklopu Svjetske banke u ovom trenutku iznose 107 miliona eura. Podrška Svjetske banke je veoma važna za dinamičan ekonomski rast i razvoj Crne Gore“, kazao je Marković.

On je dodao da je sa delegacijom Svjetske banka razgovarao i o fiskalnoj konsolidaciji i o prvim rezulatima.

''Prve mjere fiskalne konsolidacije su dale rezultate i pokazale su se kredibilnim i održivim. Prvi rezultati su ohrabrujući, a rast prihoda je oko šest odsto, dok je u aprilu rast bio čak devet odsto veći u odnosu na uporedni period prošle godine. Takođe se veoma uspješno nosimo i sa rashodnom stranom i oni su za isti period manji nego što su planirani. Mi želimo da nastavimo i dalje da kreiramo nove mjere finansijske konsolidacije koje će obezbijediti našu finansijsku stabilnost i koje će pomoći da se kvalitetnije suočimo sa izraženim deficitom i da se bolje sukobimo sa dugom'', dodao je Marković.

On je istakao da nove mjere fiskalne konsolidacije treba da dovedu Crnu Goru u situaciju da za tri godine eliminiše budžetski deficit.

''Naš plan je da nove mjere finansijske konsolidacije, o kojima diskutujemo u ovom trenutku sa Svjetskom bankom, kao sa našim partnerom, treba da nas dovedu u situaciju da za tri godine eliminišemo budžetski deficit i pređemo u fazu budžetskog suficita i takođe da u tom periodu javni dug zadobije opadajući trend. Prethodnih godina se više trošilo nego što se zarađivalo. Ta praksa mora da se prekine. Nema više zaduživanja za potrošnju, već isključivo za razvoj, što treba da podstakne našu ekonomiju, da stvori nova radna mjesta za zapošljavanje mladih ljudi i kvalitetniju i bržu valorizaciju naših nespornih resursa i prirodnih potencijala koje posjedujemo'', istakao je Marković.

Potpredsjednik Svjetske banke Cyril Muller kazao je da je najurgentniji od prioriteta za Crnu Goru obnavljanje finansijske održivosti.

„Tokom razgovora sa predstavnicima Vlade, impresioniran sam izuzetnošću da se ovim problemom pozabavi. Javni dug Crne Gore je visok i ako se ne riješi pitanje fiskalne konsolidacije, onda postoji prijetnja za fiskalnu održivost i stabilnost Crne Gore. Mjere koje Vlada sprovodi će pomoći da se ekonomija brže razvija i da se približi evropskom standardu. Ovdje nije riječ o rezovima, već u ulaganju u budućnost“, kazao je Muller, uz napomenu da je za period 2017.-2019. planirani rast ekonomije Crne Gore oko tri odsto.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.