Najvažnija su radna mjesta

Plenković: U toku je restrukturiranje Agrokora

image Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak u Prelogu, komentirajući situacije u koncernu Agorkor, kako je u toku proces restrukturiranja i konsolidiranja Agrokora i njegovih društava, te naglasio da su najvažnija radna mjesta i normalno poslovanje hrvatske ekonomije.

"U ranoj smo fazi, a Ante Ramljak, vanredni Vladin povjerenik, jučer je dao prvi izvještaj. Vidjeli ste ono što je temeljno, da su utvrdili, uz određenu malu rezervu, kolike su obaveze i kolika su dugovanja", rekao je premijer Plenković novinarima.

Dodao je kako Price Waterhouse Coopers, jedna od četiri top svjetske firme u reviziji, radi svoje izvještaje, ponovivši kako je najvažnije zadržavanje radnih mjesta i normalno poslovanje hrvatske ekonomije.

"Kakva će biti konačna konfiguracija slučaja u Agrokoru niko ne može sa sigurnošću predvidjeti i to će ovisiti o brojnim dogovorima s različitim vjerovnicima“, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.

Iz koncerna Agrokor jučer su izvijestili da su krajem marta ove godine dugovanja Agrokora iznosila ukupno 40,41 milijardu kuna (oko 5,5 milijardi eura), od čega se najveći dio, 24,5 milijardi kuna (oko 3,3 milijarde eura) odnosi na dug prema finansijskim vjerovnicima, podsjeća Hina.

"U izvještaju se također navodi da su s 31. martom 2017. obaveze Agrokora više za 920 miliona eura, nego što su pokazivali posljednji finansijski izvještaji s kraja septembra 2016. U strukturi tog duga su 2 milijarde i 400 milijuna kuna (oko 330 miliona eura) novih zaduženja, dok je iznos od pola milijarde eura nedefiniran dug i ne zna se što je", kazao je Ramljak.

Potvrdio je da sada to istražuje revizorska kuća.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.