Ponuda dionica

Slovenija: Potvrđeni planovi za prodaju NLB-a

image Nova Ljubljanska banka

Slovenski državni holding (SDH) objavio je u utorak da je potvrdio planove za prodaju 50 posto posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) još ove godine, dok će se još 25 posto dionica ponuditi investitorima do kraja 2018.

Plan će se aktivirati nakon što prema očekivanju Evropska komisija, kako se očekuje još ovog tjedna, odobri molbu vlade da se tri četvrtine njenog udjela u najvećoj slovenskoj banci, koja je u 100-postotnom vlasništvu države, proda inicijalnom ponudom dionica u dvije faze, pri čemu bi ove godine investitorima bila prodana polovica njenih dionica.

"NLB i SDH provode sve predviđene aktivnosti u pripremi za izvedbu te transakcije, a u suradnji s izabranim savjetnicima i sukladno postavljenim ciljevima i vremenskom rasporedu", naveli su iz slovenskog fonda koji upravlja državnom imovinom koja se procjenjuje na ukupnu vrijednost od 10-ak milijardi eura.

Slovenski mediji navode da bi prva faza prodaje mogla biti izvedena sredinom godine, nakon što počne kotacija dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj burzi i nakon što se banka i raspon očekivane cijene predstave potencijalnim investitorima na "road show" prezentacijama u Europi i SAD-u.

Četvrtina dionica banke bit će prodana.

Neslužbeno, vlada smatra da je najveća slovenska banka, koja je treću godinu za redom zabilježila pozitivan rezultat poslovanja i riješila se dobrog dijela loših potraživanja, u cjelini vrijedna 1,25 milijardi eura, kolika je njena zadnja knjigovodstvena vrijednost. Kao konzultant u postupku privatizacije NLB-a odabrana je lani Deutsche Bank.

Slovenija je u dogovoru s Evropskom komisijom odlučila smanjiti državni udio u svojoj sistemskoj banci u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek, kako se dokapitalizacija koju joj je namijenila država ne bi smatrala nedopuštenom državnom subvencijom, protivnom pravilima konkurencije na financijskom tržištu.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.