Nova EU regulacija

Od polovine juna hrvatski pretplatnici bez roaminga u EU

image

Od 15. juna korisnici hrvatskih mobilnih mreža moći će koristiti pozive, SMS-ove i podatkovni promet u zemljama članicama Europske unije (EU) po domaćim tarifama, ovisno o tarifnom modelu kojega imaju.

Sličnu mogućnost imat će svi turisti iz ovih zemalja koji dolaze u Hrvatsku.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izvijestila je kako će od 15. juna na snagu stupiti nova EU regulacija roaminga koja će pojeftiniti telefoniranje sa mobilnih mreža za pretplatnike iz Hrvatske koji putuju u neku od zemalja EU članica, Lihtenštajn, Norvešku i Island, ali uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po domaćim cijenama, ovisno o vrsti ugovora.

Operatori će biti dužni izvijestiti korisnike o količini podatkovnog prometa u EU inostranstvu kojega mogu iskoristiti po domaćoj cijeni te o novoj cijeni u slučaju prekoračenja limita.

Ovisno o poslovnoj politici, domaće, hrvatske mreže morat će se prilagoditi novim uslovima, poručuju iz HAKOM-a, ali će cijene i uslovi za strane turiste, kada je riječ o podatkovnom prometu, ovisiti o operaterima i tržišnom natjecanju.

Hoće li nova regulativa dovesti do povećanih cijena mobilnih usluga za domaće korisnike kako bi se kompenziralo održavanje mrežnog sistema finansiranog iz usluge roaminga, također je odluka koja ostaje na operaterima.Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.