Afera "Primorka"

U Podgorici uhapšeno 12 osoba zbog sumnje za zloupotrebe u privredi

image Foto: Arhiv

Crnogorska policija uhapsila je jutros 12 osoba, osumnjičenih da su učinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Kako je saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšeni su generalni sekretar zajednice opština Refik Bojadžić, nekadaši član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković i nekoliko službenika Ministarstva finansija, zbog umiješanosti u aferu "Primorka". Specijalno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje savjetnika u ambasadi Crne Gore u Briselu Predraga Stamatovića.

Jutrošnja hapšenja su rezultat istraga koju je Specijalno tužilaštvo pokrenulo zbog slučaja Melgonija "Primorka".

Naime, Vlada Crne Gore  je 2010. godine za investiciono ulaganje u ovu firmu dala saglasnost za kredit od četiri miliona eura, zaključen između NLB Montenegro banke i preduzeća "Melagonija Primorka" iz Bara .

Kredit je kako se sumnja, nenamjenski iskorišćen.

"Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju „Primorke“ a.d. Bar, kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u „ Primorki“ i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu", piše u saopštenju Specijalnog tužilaštva.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.