Hrvatska

Pronađena bakterija salmonela u pilećem mesu Perutnine Ptuj

image

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske objavilo je u subotu navečer da se zbog salmonele povlače pileća prsa s kostima bez kože Perutnine Ptuj datuma proizvodnje 29. marta 2017. godine.

Uzorkovanje je provedeno u mesnici Perutnina Ptuj – Pipo u Zagrebu i utvrđena je bakterija Salmonella spp.

Ista je bakterija nađena u svježem mesu peradi – pileća prsa, pileći batak i zabatak, pilećem mljevenom mesu i pilećem strojno otkoštenom mesu uzorkovanom na Poljoprivrednom gospodarstvu Orehovec 24. marta, a prema nalazu veterinarske i sanitarne inspekcije više se ne nalazi na tržištu.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Tradicija od 1869.

Zadruga Livač u blizini Banje Luke dnevno proizvede 100 kg trapista po "tajnoj recepturi"

Jedna od mnogih asocijacija na pomen imena Banje Luke je, bez ikakve sumnje, i čuveni sir trapist, s recepturom koju su u grad na Vrbasu donijeli katolički redovnici, pristigli ovdje još 1869. godine i osnovali samostan Marija Zvijezda, a potom kroz proizvodnju sira, piva, sukna i drugih artikala predstavljali privredni zamajac ovog dijela Bosne i Hercegovine.